Με επιστολή του στο Μ. Βορίδη, ο ΙΣΑ εξηγεί πως ο κύριος λόγος που απορρίπτει το σχέδιο σύμβασης είναι ότι διαθέτει «μόνο υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και ποινές για τους ιατρούς και καμία δέσμευση για τον ΕΟΠΥΥ».
Όπως αναφέρει, ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί «το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής των όρων τους οποίους οφείλει να αποδεχθεί ο ιατρός ενώ δεν έχει λήξει η σύμβασή του». Ακόμη, γιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία υποχρεώνονται να κάνουν αξιολόγηση των υπηρεσιών τους, είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε μέσω άλλου φορέα, αλλά το κόστος βαρύνει πάντα τους ίδιους. «Ο συγκεκριμένος όρος είναι απαράδεκτος όχι μόνο λόγω του ότι επιβαρύνεται ο ιατρός, ενώ το κόστος θα έπρεπε να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, αλλά διότι αφού ο ΙΣΑ έχει εκδώσει βεβαίωση καλής λειτουργίας ενός φορέα ΠΦΥ, που είναι και ο καθ’ όλα αρμόδιος, δεν υπάρχει λόγος αξιολόγησης δεδομένου ότι ο ΙΣΑ διατηρεί πλήρες αρχείο εξοπλισμού και ποιότητος για κάθε φορέα ΠΦΥ που αδειοδοτεί» σημειώνει ο Σύλλογος.
Παράλληλα, η «ανοιχτή δυναμική λίστα ιατρών που αναφέρεται ότι θα ισχύει και θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας για ελεύθερη σύμβαση όσων ιατρών επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Η θέση του ΙΣΑ είναι αδιαπραγμάτευτη. Κάθε ιατρός που επιθυμεί να δύναται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Αποκλεισμός ιατρών και δυναμικές λίστες, που δεν γνωρίζουμε πως θα δημιουργηθούν και θα αξιολογηθούν οι ιατροί και θα αφήνουν υπόνοιες πελατειακής σχέσης μεταξύ παρόχου υγείας και κράτους δεν μπορεί να υπάρξουν», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης, μικρό χαρακτηρίζεται το χρονικό όριο των 5 ημερών για διευκρινήσεις επί διαφόρων ζητημάτων που μπορεί να ζητήσει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν διευκρινίζεται τι πρέπει να κάνει κάποιος ιατρός που εκτελεί εργαστηριακές η παρακλινικές πράξεις μετά την λήξη του ατομικού του ορίου, αφού πέραν αυτού δεν θα πληρώνεται. «Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης κάθε εξάμηνο από τον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον θεωρείται καταχρηστική. Η οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται μετά την λήξη ισχύος της σύμβασης», σημειώνει ο ΙΣΑ και προσθέτει πως «ο επαναπροσδιορισμός του προϋπολογισμού δεν ορίζεται με ποια κριτήρια θα γίνεται αλλά αόριστα με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών και οικονομικών ελέγχων, το κόστος των οποίων πρέπει να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ», ενώ «πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εντός 60 ημερών πέραν των οποίων πρέπει να επιβαρύνεται με τους νόμιμους τόκους».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ