Τις έντονες ανησυχίες του για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ζητά να τεθεί ως προτεραιότητα η προστασία της Δημόσιας υγείας και η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους.
Τα «βέλη» των γιατρών βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως την απαίτηση για τη συνταγογράφηση αποκλειστικά βάσει της δραστικής ουσίας, για την οποία έχουν επισημάνει και στο παρελθόν τις αντιρρήσεις τους. Όπως λένε πρόκειται για μέτρο αντιεπιστημονικό, το οποίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια υγεία και δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Αντίθετα, ζητάνε την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως εκείνα τα μέτρα χάρη στα οποία μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική εξοικονόμηση,
Οι ενστάσεις των γιατρών αφορούν επιπλέον τη διατήρηση του μέτρου της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (claw back) έως το 2018, το οποίο χαρακτηρίζουν ως καταστροφικό, υπογραμμίζοντας ότι θα οδηγήσει σε επαγγελματική εξόντωση, γιατρούς και εργαστήρια, στερώντας από τον ασθενή αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.
Ο ΙΣΑ, στηλιτεύει τέλος την προσπάθεια επαναφοράς του 5ευρου εισιτηρίου στα νοσοκομεία, μέτρο το οποίο τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, σημειώνοντας ότι η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων θα πρέπει να μην επιβαρύνει ούτε τους ασθενείς ούτε τον ιατρικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, στην παρέμβασή του για τα προαναφερόμενα, λέει χαρακτηριστικά: «Κάποια από τα μέτρα που απαιτούνται υπάρχει κίνδυνος, να δώσουν τη χαριστική βολή, στο ετοιμόρροπο σύστημα υγείας και να εξοντώσουν επαγγελματικά τον ιατρικό κόσμο. Στην υγεία δεν μπορεί να γίνονται μόνο αριθμητικές πράξεις και να εφαρμόζονται λογιστικές πολιτικές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να χαράζονται οι ανάλογες πολιτικές».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ