Έκκληση για την λήψη μέτρων έναντι της επικείμενης επιδημίας της γρίπης πραγματοποιήθηκε κατά την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα«Αντιγριπικό Εμβολιασμό Υγειονομικών και Ευπαθών Ομάδων του Πληθυσμού» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διεξήχθη και αντιγριπικός εμβολιασμός.
Με στόχο την πληροφόρηση του κοινού και τη θωράκιση του πληθυσμού, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ.Πατούλης ανέλαβε την ενημερωτική πρωτοβουλία, καλώντας τόσο τους υγειονομικούς όσο και τους υπόλοιπους πολίτες, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ζητώντας από την Πολιτεία να είναι ετοιμοπόλεμη με επαρκή αριθμό εμβολίων και κλινών στις ΜΕΘ ο πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε ότι η επιδημία της γρίπης κάθε χρόνο «δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Για το θέμα τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομ.Καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μαρία Θεοδωρίδου.
Τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου 2019 από το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία ) δείχνουν ότι η φετινή εξέλιξή της δραστηριότητας του ιού στη δική μας περιοχή θα είναι μέτριας βαρύτητας, σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνο. «Τονίζεται βέβαια ότι και οι προβλέψεις δεν είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου και θνησιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη στάση των υγειονομικών στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώνανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις. Ειδικότερα η ίδια έκανε λόγο για εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος και στάθηκε στον φόβο για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του.
Αναφερόμενη στη διεύρυνση των συστάσεων εμβολιασμού, έφερε ως παράδειγμα τις έγκυες «για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό. Ο εμβολιασμός μειώνει κινδύνους που αφορούν στην έγκυο αλλά και στο κύημα».
Υπολογίζεται ότι 1071 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης κατά το χρονικό διάστημα 2018-2019 στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών ανέρχεται μόλις στο 30%. Σε άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 65% και ο ΠΟΥ έχει θέσει στόχο το 75%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή περίοδο (2018-2019) 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ενώ κατεγράφησαν 154 θάνατοι. Μόνο οι 26 ασθενείς (19,4%) από τους 154 που κατέληξαν είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι το 87% ανήκε σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών,διοικητές νοσοκομείων και πολλοί γιατροί μέλη του ΙΣΑ.
Το συντονισμό της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ ,Τάσος Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος ενώ παρέστησαν τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ.Γραμματέας ,Γ.Μαρίνος Ταμίας ,Α.Φουστάνος , Ι.Κεχρής, Σ.Προβατάς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ