Μονομέρεια στους σκοπούς που «υπηρετεί» η νέα ΥΑ για τα γενόσημα, καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Τα «πυρά» των γιατρών επικεντρώνονται κυρίως στις ποινές που προβλέπει η απόφαση για όσους γιατρούς αποκλίνουν από τους στόχους για την ελάχιστη συνταγογράφηση γενοσήμων ανά ασθενή, και οι οποίες ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5.000 ευρώ.
«Είμαστε υπέρ του περιορισμού των δαπανών και στηρίζουμε την αύξηση της κατανάλωσης των επώνυμων αξιόπιστων γενοσήμων, ωστόσο τονίζουμε ότι ο θεράπων γιατρός, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την επιστήμη του, με στόχο το μέγιστο θεραπευτικό όφελος, για τον ασθενή, χωρίς μέτρα αστυνόμευσης που δεν συνάγουν με την ιατρική πρακτική. Επιπλέον η επιβολή ορίων στη συνταγογράφηση, θα πρέπει να υπηρετεί αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, για να μπορεί να εφαρμοστεί» αναφέρει ο ΙΣΑ.
Δεν παραβλέπει, παράλληλα, να αναδείξει την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται το θέμα και αυτή η πολιτική ηγεσία, σημειώνοντας ότι τα πρόστιμα για τους συμβεβλημένους γιατρούς καταρτίστηκαν χωρίς καν ο ΕΟΦ να έχει ενημερώσει τη θετική λίστα φαρμάκων.
«Δεν θα δεχτούμε καμία αυθαιρεσία που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, ενάντια στο συμφέρον της Δημόσιας υγείας» τονίζει ο ΙΣΑ και καλεί την Αριστοτέλους – τουλάχιστον – να κάτσει στο «τραπέζι του διαλόγου» με τους επιστημονικούς φορείς ενόψει της ανακοστολόγησης των ιατρικών πράξεων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ