Σε μαραθώνιο καλεί ο ΙΣΑ το υπουργείο Υγείας ώστε να είναι διαθέσιμες άμεσα τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ και να υπάρξουν περισσότερα αποθέματα σε αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ. Έμφαση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη «για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».
Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει με τάχιστα βήματα στην ορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού του ΕΣΥ και ακόμη «να γίνουν προσλήψεις, προκειμένου να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της επιδημίας» όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΣΑ αιτείται να εστιάσει το υπουργείο ακόμη στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων αναπνευστήρων, πολύτιμου υλικού για τη διάσωση των ασθενών.
Επίσης, αναγκαίο κρίνει ο ΙΣΑ με βάση την εισήγηση του καθηγητή, Στέφανου Φούσα, τ. προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ότι «η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ».
Τόσο η ετοιμότητα πλήθους κλινών ΜΕΘ όσο και η επάρκεια του εξοπλισμού κρίνονται ζωτικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψιν την εισήγηση του κ. Φούσα. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που κατέθεσε ο καθηγητής, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της δράσης του κοροναϊού δεν είναι γνωστός. Οι ασθενείς παθαίνουν άτυπες πνευμονίες και επιβάρυνση της καρδιάς. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αύξηση της τροπονίνης, καρδιακές αρρυθμίες που δείχνουν βλάβη στην καρδιά και κεραυνοβόλες μυοκαρδίτιδες».
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κατάσταση της καρδιάς απαιτεί την εισαγωγή στη ΜΕΘ, ενώ επιβαρύνονται οι πνεύμονες και χρειάζεται η διασωλήνωση του ασθενούς για να βοηθηθούν τα όργανα που έχουν πληγεί.
Η θεραπεία είναι δυνατή, σύμφωνα με τον ΙΣΑ που εξηγεί ότι «αρκετοί ασθενείς επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία. Αυτή την εμπειρία έχουν εξάλλου οι καρδιολόγοι και με μυοκαρδίτιδες από άλλους ιούς. Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί».
Ως εκ τούτου, ο ΙΣΑ ζητά από το υπουργείο Υγείας να προβεί στις εξής ενέργειες τις επόμενες μέρες :
Την αξιοποίηση του χρόνου ζητά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης, υποστηρίζοντας ότι «η μάχη θα κριθεί στα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στον αριθμό των αναπνευστήρων που θα εξασφαλίσουμε».
Στην προσπάθεια αυτή ο ΙΣΑ συντάσσεται με τη συγκρότηση 9μελούς επιτροπής από ειδικούς, η οποία είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ