Νέο «μέτωπο» αντιπαράθεσης άνοιξε ο Παύλος Πολάκης αμφισβητώντας το κύρος της ιατρικής υπογραφής από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
Αφορμή αποτέλεσε η προτροπή του προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, να ζητήσει γνωμάτευση από Διευθυντή του ΕΣΥ για την κατάσταση υγείας του Στ. Ψυχάρη. Για την ιστορία να πούμε ότι ο γνωστός εκδότης προσκόμισε επιστολή η οποία συνοδευόταν από βεβαίωση ιδιώτη γιατρού, στην οποία γινόταν λόγος για αδυναμία προφορικής κατάθεσης.
«Ελπίζω η Εξεταστική της Βουλής να ζητήσει γνωμάτευση από Διευθυντή του ΕΣΥ όπως κάνουν πλείστες επιτροπές του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΠΥ, των επιτροπών αναπηρίας προκειμένου να γνωμοδοτήσουν περί της κατάστασης υγείας των ασφαλισμένων και του τι δικαιούνται από νοσηλεία, παροχές κλπ», έγραψε χαρακτηριστικά στο προσωπικό του προφίλ στο fb, ο αναπλ. υπουργός.
Η σχετική δήλωση από υπουργό της Υγείας προκαλεί εντύπωση, αφού η νομοθεσία κατοχυρώνει την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής.
O ΙΣΑ αναφέρει σχετικά: «Η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005) ορίζει τα ακόλουθα: 1. Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού». Επιπλέον, το τελευταίο εδάφιο της συγκεκριμένης διάταξης που αρχικά προέβλεπε ότι «Τυχόν ειδικότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν», επιτρέποντας ενδεχομένως παρεκκλίσεις, καταργήθηκε με την διάταξη του άρθρου 6 παρ.2 του Ν. 3627/07 (ΦΕΚ Α 292/24-12-2007).
«Αυτό όφειλε πρώτος από όλους να το γνωρίζει, αλλά και να το υποστηρίζει θερμά ο κ. Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος ως ιατρός εντατικολόγος παρείχε τις υπηρεσίες του στον ιδιωτικό τομέα» τονίζει ο ΙΣΑ. «Όπως δεν θα ήθελε και δεν θα ανεχόταν να αμφισβητήσει οποιοδήποτε το επιστημονικό κύρος ιατρικού πιστοποιητικού ή ιατρικής γνωμάτευσής του, έτσι δεν μπορεί να εγείρει οποιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού για την πιστοποίηση ιατρικού γεγονότος από συνάδελφό του, εφόσον βεβαίως το πιστοποιητικό ή η γνωμάτευση αφορούσε στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς του» συμπληρώνει.
Στη βάση των ανωτέρω, ο ΙΣΑ ζητά από τον κο Πολακη την άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων που απαιτούν ή δίνουν τη δυνατότητα σε επιτροπές να ζητούν γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή Διευθυντή ΕΣΥ.
«Η ιατρική και η ιατρική ηθική είναι μία και η αυτή στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα» σημειώνει σχετικά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ