Γιατί δεν προχωρούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία μέσω του ΕΣΠΑ; Υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τις τεχνικές προδιαγραφές; Ποιος τελικά ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση;
Αντί να σχολιάσω θεωρητικά το θέμα, νομίζω είναι πιο χρήσιμο να δούμε συνοπτικά ορισμένα παραδείγματα στην πράξη:
Τζάνειο
Στις τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια συγκροτήματος αξονικού τομογράφου 64 τομών στο Τζάνειο Νοσοκομείο, και συγκεκριμένα στις τεχνικές προδιαγραφές του Ανιχνευτή υπάρχει μία παράγραφος που αναφέρει:” Σάρωση σε περισσότερες από μία ενέργειες φωτονίων”.Αν έχουμε δημιουργήσει σύστημα αξονικού τομογράφου που να λειτουργεί με ενέργειες φωτονίων, δικαιωματικά μιλάμε για Νόμπελ Φυσικής. Δεν διαβάζει κανένας τι γράφουν επιτέλους αυτές οι προδιαγραφές.Απο που είναι copy paste; Πόσο άσχετος μπορεί να είναι ο συντάκτης τέτοιων προδιαγραφών;Μετά διερωτούνται όλοι γιατί δεν προχωράνε οι διαγωνισμοί. Προδιαγραφές γραμμένες στο πόδι και με πολλά λάθη ή σκοπιμότητες.
Ενημερωτικά ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2010, είμαστε στο 2013, έχει ματαιωθεί 2 φορές (16.6.2012 & 23.4.2013) θα γίνει στις 27.9.2013 (αν δεν ματαιωθεί ξανά λόγω ενστάσεων αφού οι προδιαγραφές παραμένουν οι ίδιες και με λάθη). Και το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Ο έλεγχος αυτών των καταστάσεων δεν είναι εύκολος για τους φιλoλόγους, ιστορικούς και αρχαιολόγους Συμβούλους του Υπουργείου Υγείας. Ούτε βέβαια για τα μέλη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Γεωπόνοι, Δικηγόροι, Οικονομολόγοι). Ότι να ισχύει από τα τρία, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Καμιά ελπίδα στον χώρο της Υγείας. Άρα τι περιμένουμε;
3η ΥΠΕ
Η 3η ΥΠΕ, είχε, στις 3 Απριλίου του 2012, προκηρύξει διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια τριών (3) αξονικών τομογράφων μέσω ΕΣΠΑ για τα Νοσοκομεία Έδεσσας, Νάουσας και Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε στις 29 Μαῒου 2012, στον οποίο συμμετείχαν τέσσερις (4) εταιρείες: GEMedical, SIEMENS, PHILIPSκαι TOSHIBA.
Δηλαδή όλοι οι δυνητικοί προμηθευτές των αξονικών τομογράφων. Και ενώ έχουν γίνει προσφυγές, υπομνήματα και δώδεκα (12) πρακτικά τεχνικής αξιολόγησης!!!!, στις 13 Ιουνίου 2013, μετά από 436 μέρες, με σχετική εισήγηση του τμήματος προμηθειών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, απορρίπτονται και οι τέσσερις (4) προσφορές των εταιρειών, για λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στο 12ο πρακτικό τεχνικής αξιολόγησης. (ΑΔΑ: ΒΕΖ3ΟΡΕΠ-ΘΚΕ).
Τα ερωτήματα πολλά. Βασικά όμως μόνο ένα. Ποιος φταίει για το αποτέλεσμα αυτό; Πως είναι δυνατόν να απορρίπτονται όλες οι προσφορές ενός διαγωνισμού; Κάτι πήγε στραβά από την αρχή. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή τη κατάσταση. Και τέτοια φαινόμενα υπάρχουν πολλά. Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας είναι ο βασικός υπαίτιος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
Ευαγγελισμός
Πέντε (5) χρόνια και 7 μήνες χρειάσθηκαν, μέχρι σήμερα, για να αγοράσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, έναν ψηφιακό μαστογράφο, όταν ψηφιακό μαστογράφο διαθέτει το υπαρκτό-ανύπαρκτο ΚΥ-Νοσοκομείο Θήρας (Σαντορίνη). Οι διαδικασίες αγοράς ξεκίνησαν στις 21 Φεβρουαρίου 2008, συμμετείχαν 5 εταιρείες.
Το πρακτικό τεχνικής αξιολόγησης υποβλήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2011 και από τότε ξεκίνησε η μάχη των ενστάσεων, προδικαστικών προσφυγών, ασφαλιστικών μέτρων, που ολοκληρώθηκαν στις 24 Μαϊου 2012, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών 2 μόνο εταιρειών. Το πρακτικό οικονομικής αξιολόγησης υποβλήθηκε στις 22 Απριλίου 2013 (σχεδόν ένα χρόνο μετά). Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2013 δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σύμβαση !!!!!! για λόγους που ξέρει μόνο το Νοσοκομείο.
Δεν θα αναφερθώ στην πιθανή διαφοροποίηση της τεχνολογίας και πιθανόν σε αλλαγές διαγνωστικών αναγκών, αλλά στις διαδικασίες.Έξη (6) Υπουργοί Υγείας έχουν αλλάξει, αλλά το Νοσοκομείο δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει ψηφιακό μαστογράφο. Ελλάς το μεγαλείο σου με την ΕΠΥ, την ΥΠΕ και τους κομματικούς σου Διοικητές.
Η σημερινή κατάσταση διαμορφώθηκε και οφείλεται αποκλειστικά από την συνύπαρξη δύο φορέων, της ΕΠΥ και του ΕΚΕΒΥΛ (σήμερα ΕΚΑΠΤΥ), οι οποίοι ανέλαβαν τον ρόλο της δημιουργίας πρωτύπων προδιαγραφών και όρων διαγωνισμού.Η καταστροφική αυτή συνύπαρξη αποτελεί το αγκάθι στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών.