Την άποψη ότι πριν από το 2015 η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης, εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΟΦ, τοποθετούμενη για δεύτερη και τελευταία φορά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην υγεία την περίοδο 1997-2014.
“Από το 2015 και μετά οι τιμές καθορίζονται από το αντίστοιχο δελτίο τιμών” πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται πράγματα δομικής κατεύθυνσης για την οχύρωση του συστήματος ενάντια στην κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιριών. “Θα φανούν στο άμεσο μέλλον” διαβεβαίωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι όφειλαν και οφείλουν να γίνουν περισσότερα.
Σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, γιατί το 2015 υπήρξε καθυστέρηση να βγει το δελτίο τιμών, η Κατερίνα Αντωνίου επικαλέστηκε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν η χώρα. “Μέσα στους όρους της διαπραγμάτευσης υπήρχε το θέμα της τιμολόγησης. Κρίθηκε ότι ήταν προτεραιότητα και έγινε το δελτίο τιμών” συμπλήρωσε.
Η πρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρθηκε αναλυτικά και στο θέμα της προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων. “Σήμερα γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω κεντρικών διαγωνισμών” τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν υπήρχε παλιότερα. Η μέθοδος αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να γενικευτεί στο ΕΣΥ. Διαπίστωσε, ωστόσο, την απουσία δομών και υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, η κα Αντωνίου αποκάλυψε στην Επιτροπή πως το 2017 απέστειλε στον εισαγγελέα υπόθεση με ληγμένα φάρμακα, τα οποία βρέθηκαν στον ΕΟΦ. Όπως ισχυρίστηκε, “έχουν στοιχίσει στο ελληνικό κράτος 13 εκατομμύρια ευρώ”. Κατέθεσε, ακόμη, ότι πριν δει το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο της Novartis είχε δεχθεί ερωτήματα της οικονομικής αστυνομίας για θέματα όπως αντι-ιικά φάρμακα σε τεράστιες ποσότητες, τα οποία ήταν και ληγμένα. Στοιχεία τα οποία, ανέφερε ότι τα έστειλε επίσης στον εισαγγελέα.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ