«Οδικό χάρτη» για τους ασθενής με ψωρίαση χαράσσει μέσα από τα λεγόμενά του στο Virus.com.gr ο Κωνσταντίνος Λούμος, πρόεδρος του Συλλόγου Καλυψώ, δίνοντας ελπίδα στους δοκιμαζόμενους ασθενείς. Χάρη στην δεκαετή και πλέον πείρα του ως μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «Καλυψώ» και ως πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου ο κ. Λούμος παρέχει πολύτιμές συμβουλές για την σωματική και ψυχική αντιμετώπιση της ψωρίασης, σχολιάζει τις εξελίξεις στο πεδίο της θεραπείας, τις δυνατότητες καθημερινής διαχείριση της νόσου και στήριξης του ασθενούς από τον Σύλλογο.
-Υπάρχει καταγραφή του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από ήπια και σοβαρή μορφή ψωρίασης στη χώρα μας;
«Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2 με 3% του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Είναι μη μεταδοτικό νόσημα αλλά δεν είναι μόνο ένα εξάνθημα, μία δερματική βλάβη, μία δερματοπάθεια αλλά κάτι περισσότερο που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία του ατόμου».
-Ποια είναι τα νέα ιατρικά δεδομένα για τη θεραπεία της ψωρίασης (ήπιας και σοβαρής μορφής);
«Η ιατρική κοινότητα εργάζεται συστηματικά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και οι ιατρικές εξελίξεις πλέον δίνουν στον δερματολόγο τα όπλα που χρειάζεται ώστε να βοηθήσει αποτελεσματικά τον άνθρωπο με ψωρίαση. Μπορεί η οριστική ίαση να μην είναι ακόμη εφικτή όμως έχουμε αποτελεσματικότερα φάρμακα, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς ψωριασικές δερματικές βλάβες και κυρίως, ασφαλέστερα, με τις λιγότερες δυνατόν παρενέργειες για τον οργανισμό των ασθενών».
-Υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες;
«Ως βιολογικοί παράγοντες αναφέρονται ενέσιμα φάρμακα που λειτουργούν στοχεύοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την εκδήλωση ψωρίασης. Με τη στόχευση αυτή οι δερματικές βλάβες περιορίζονται σημαντικά οπότε επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη θεραπεία σε περιπτώσεις μέτριας και σοβαρής ψωρίασης. Ο δερματολόγος, σε συνεργασία με τον ασθενή, μπορεί να επιλέξει την πλέον κατάλληλη θεραπεία, καθώς η εξατομίκευση της θεραπείας είναι ιδιαίτερης σημασίας λόγω ακριβώς της φύσης της νόσου».
-Πόσο η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του ανθρώπου με ψωρίαση;
«Η ύπαρξη της ψωρίασης επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου. Δεν είναι μόνο η ανάγκη για σχεδόν συνεχή ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη καθώς πρόκειται περί χρόνιου νοσήματος αλλά, ανάλογα με την σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων.
Η ύπαρξη της ψωρίασης έχει σημαντικό αντίκτυπο επίσης στις διαπροσωπικές σχέσεις των ασθενών. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών θεωρούν ότι η ψωρίαση υπονομεύει την ποιότητα των ερωτικών τους σχέσεων, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αποφεύγουν να κάνουν παιδιά από φόβο μήπως τους κληρονομήσουν την ψωρίαση. Η αμηχανία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κοινωνική απόρριψη, το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη αναφέρονται επίσης ως παράγοντες μείωσης επιπέδου της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η ύπαρξη παρατεταμένου άγχους είναι δυνατόν να επηρεάσει αρνητικά την πορεία ενός αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η ψωρίαση. Οι ασθενείς με ψωρίαση νιώθουν θυμωμένοι, κυρίως λόγω του απρόβλεπτου και της χρονιότητας της ασθένειας και έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο οι σωματικές ασθένειες, όσο και οι στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, προσωπικές και κοινωνικές, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την ψωρίαση, όπως η καθημερινή απαίτηση για φροντίδα σώματος, αλλά και η απομόνωση λόγω του κοινωνικού στίγματος, αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Τα ποσοστά αυτοκτονιών έχει βρεθεί ότι σχετίζονται ακόμη και με τη χρόνια φαγούρα.
Η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ατόμου και κυρίως από κάποιον ειδικό, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη κατάσταση».
-Τι θα συμβουλεύατε τα άτομα που εμφανίζουν ψωρίαση;
«Να παραμένουν ψύχραιμοι στην εμφάνιση της νόσου ή στις εξάρσεις της. Να επικοινωνούν άμεσα με τον δερματολόγο τους και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες του. Να αποδέχονται τον εαυτόν τους και το σώμα τους, ως έχει. Να κατανοούν πως η ψωρίαση είναι ένα μόνο κομμάτι της ζωής τους αλλά, σε καμία περίπτωση, όχι όλη η ζωή τους. Να μην της επιτρέπουν στη νόσο να λειτουργεί ως τροχοπέδη για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή οποιονδήποτε στόχο έχουν βάλει στη ζωή τους».
-Τι άλλο θα πρέπει να προσέχει ο άνθρωπος με ψωρίαση;
«Μία σειρά παραγόντων χρήζουν προσοχής και ίσως χρειαστεί να αλλάξουν χρόνιες συνήθειες, να βάλει νέα δεδομένα στη ζωή του όχι μόνο για να μειωθούν οι επιπτώσεις τα ψωρίασης αλλά και για να ελαττωθούν οι κίνδυνοι διαφόρων συν-νοσηροτήτων. Καρδιοπάθεια, διαβήτης και άλλες ασθένειες φαίνεται πως απειλούν περισσότερο τον άνθρωπο με ψωρίαση από τον μέσο άνθρωπο. Κατά συνέπεια, είναι ανάγκη η αποφυγή της παχυσαρκίας, με προσεγμένη διατροφή και ρύθμιση του σωματικού βάρους. Συνιστάται επίσης η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ. Απαραίτητη η σωματική άσκηση όχι μόνο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και την προσθήκη ενέργειας και ευεξίας στον άνθρωπο με ψωρίαση. Τέλος, η θετική διάθεση, το λιγότερο στρες, η αισιοδοξία, το χαμόγελο, η επικοινωνία και το μοίρασμα εμπειριών με άλλους ασθενείς είναι κομβικά στοιχεία στη προσπάθεια να καταφέρει ο άνθρωπος με ψωρίαση να αποδεχθεί την ασθένειά του. Η ζωή με τη ψωρίαση πρέπει να πάψει να είναι φοβική και συμβίωση αντιπαράθεσης και να γίνει μια πραγματικότητα αρμονικής συμβίωσης».
-Τι μπορεί να κερδίσει ο άνθρωπος με ψωρίαση μέσα από το Καλυψώ;
«Κατ’ αρχάς οι ειδικοί συνεργάτες του Καλυψώ είναι στη διάθεση κάθε ασθενούς ώστε να τον οδηγήσουν στο να βελτιώσει και να αξιοποιήσει όλους του παράγοντες που μπορούν να τον βοηθήσουν στη αντιμετώπιση της νόσου με στόχο την αποδοχή της ψωρίασης. Η ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους με ψωρίαση προσφέρεται δωρεάν και με συνέπεια όλα τα χρόνια ύπαρξης του Καλυψώ και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μέλους. Ατομικές συνεδρίες, διά ζώσης ή/και διαδικτυακές, τηλεφωνικές,, ομαδικές συνεδρίες κλπ. Μέσα από τη συντροφικότητα που θα συναντήσει ο ψωριασικός ασθενής θα μπορέσει να εκφράσει αυτά που τον απασχολούν, τον φοβίζουν, τον αγχώνουν και τον προβληματίζουν και, σε κάθε περίπτωση, θα δει πως δεν είναι ο μόνος που νοιώθει έτσι. Θα μπορέσει να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, που τους ενώνει η ψωρίαση, και να ακολουθήσει προγράμματα που υλοποιούνται, όπως Ομάδες Ψυχικής & Σωματικής Έκφρασης, Λέσχη Φιλίας, δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης (webinars κ.α.) και που όλα έχουν ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Ο άνθρωπος με ψωρίαση, μέσα από τη συλλογικότητα που του προσφέρει το Καλυψώ αποκτά αποτελεσματικότερη φωνή στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, δικαίωμα στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση σε θέματα που τον αφορούν ως άνθρωπο με ψωρίαση, συμπαράσταση σε οποιαδήποτε μορφή υποβίβασης, απαξίωσης, υποβάθμισης ή/και παρενόχλησης με αφορμή την ψωρίαση».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ