Με δεδομένο ότι καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, ο καθηγητής παθολογίας-ογκολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Συρίγος ζητά να τηρηθεί υπεύθυνη στάση από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ως προς τον εμβολιασμό. Στην κατεύθυνση συνειδητοποίησης της ευθύνης προτείνει καθημερινό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη δαπάνη να καλύπτεται από τους ίδιους τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Η ανατροπή συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως έχει καταδείξει η ιστορία, με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεις, τις υποχρεωτικές μεταμοσχεύσεις στην Κίνα, έχει αποβεί μοιραία για την ανθρωπότητα σημείωσε ο κ. Συρίγος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος ζητά να διατηρηθεί πάση θυσία η ελευθερία επιλογής. Ωστόσο κάνει λόγο για έλλειμμα σοβαρότητας, οπότε η Πολιτεία θα πρέπει να αυστηροποιήσει τα μέτρα της έναντι όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. «Αυτό λοιπόν που εγώ προτείνω, είναι ότι τα πλεονεκτήματα θα πρέπει να είναι τόσα σε αυτούς που εμβολιάστηκαν και οι δυσκολίες τόσες σε αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν έτσι ώστε να καταλάβουν μόνοι τους τι συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ως παράδειγμα, ο κ. Συρίγος κατέθεσε να καταστούν υποχρεωτικά στους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί τα self-test σε καθημερινή βάση. Ωστόσο ,το κόστος αυτών, κατά τον καθηγητή δεν θα πρέπει να καλύπτει το δημόσιο. «Εφόσον δεν θέλεις να εμβολιαστείς, εγώ που θεραπεύω ασθενείς με καρκίνο, θέλω να είμαι σίγουρος ότι εφόσον θέλεις να έρθεις στη δουλειά -σαν γραμματέας, σαν νοσηλεύτρια, σαν οτιδήποτε- θα πρέπει να κάνεις το τεστ κάθε μέρα» σημείωσε ο κ. Συρίγος.
Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός το φαινόμενο οι χρονίως πάσχοντες είναι να εμπιστεύονται τον γιατρό τους για βαριές θεραπείες αλλά όχι για τον εμβολιασμό τους. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής ανέφερε «ο άλλος με εμπιστεύεται για βαριές χημειοθεραπείες, τον ενημερώνω ότι έχει βαρύτατη τοξικότητά, ενώ του λέω ότι πρέπει να κάνει ο εμβόλιο με αμφισβητεί!» Μάλιστα, για τέτοιες περιπτώσεις ο ίδιος πρότεινε «να εξεταστεί εάν θα πρέπει το κράτος συνεχίσει να τους χορηγεί δωρεάν την θεραπεία που κάνουν».
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι χρονίως πάσχοντες στο τεχνητό νεφρό επειδή έχουν αναπτύξει μια εμβολιαστική κουλτούρα έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος. Αντίθετα, η εικόνα για εκείνους τους πάσχοντες από συμπαγείς όγκους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι το ίδιο με του γενικού πληθυσμού. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην διαχείριση ενός ιατρού που αποθαρρύνει στον εμβολιασμό, αλλά στο γεγονός ότι οι ασθενείς είναι θύματα της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θυμάτων των «fake news» ο γιατρός με αυστηρότητα πρέπει να εξηγεί στον ασθενή ότι εάν αρρωστήσει ενώ κάνει την θεραπεία θα χάσει την ζωή του.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ