Το φιλόδοξο στόχο των 4 χιλιάδων προσλήψεων στον ευρύτερο χώρο της υγείας, το άμεσο χρονικό διάστημα, περιέγραψε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ο Μ. Βορίδης.
Όπως ανέφερε, αυτές οι προσλήψεις πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των Νοσοκομείων, όσο και του ΠΕΔΥ όσο και του ΕΟΠΥΥ, ενώ μόνο ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών που θα προσληφθούν θα αγγίζουν τους 1000.
Ο θεσμός των οικογενειακών ιατρών αποτελεί το σημείο αναφοράς της νέας ΠΦΥ, μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, ή τουλάχιστον θα έπρεπε αφού είναι κατ’ ουσίαν ανύπαρκτος. Επιπλέον, η ειδικότητα των Παθολόγων/Γενικών Ιατρών, από την οποία και θα προέρχονται οι Οικογενειακοί Ιατροί παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας, πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, χρειάζεται αρκετή δουλειά, κυρίως μέσω υπουργικών αποφάσεων, για να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ειδικότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για νέο θεσμό.
Κατά τον κ. Βορίδη, βέβαια, οι προσλήψεις στην υγεία έχουν ήδη ξεκινήσει από τα δημόσια νοσοκομεία, με περίπου 400 γιατρούς το καλοκαίρι, ενώ σε εξέλιξη είναι η πρόσληψη άλλων 400.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης σε συνέντευξη του στο BHMAFΜ, έχει προκηρυχθεί και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός στον ΑΣΕΠ για 200 διασώστες για το ΕΚΑΒ, ενώ σχεδιάζεται και η πρόσληψη 700 με 800 νοσηλευτών, επίσης μέσω ΑΣΕΠ. Όλες οι παραπάνω είναι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (βάσει του κανόνα «1 προς 5» και του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων) για το 2014. Για το 2015 ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό, αλλά περίπου 900 επικουρικοί ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, ως προσωρινή λύση έως ότου ολοκληρωθεί η διαμόρφωση Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Ιατρείων.
Διαγνωστικές Εξετάσεις
Διορθωτικό χαρακτήρα στην εκτίναξη των διαγνωστικών εξετάσεων απέδωσε στην Υπουργική Απόφαση της 18ης Αυγούστου, με την οποία θα πρέπει να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση τους, ο Μ. Βορίδης.
«Δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα και επειδή δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα για αυτό στην πραγματικότητα έγινε και η παρέμβαση με την υπουργική απόφαση στις 18/8. Διότι αυτή είναι μια πρώτη παρέμβαση διαρθρωτικού χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, από το 2012 σε σχέση με το 2014 έχουμε αύξηση 50% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων μέσα στην κρίση.
«Η προσπάθεια την οποία κάνουμε τώρα είναι να διαμορφώσουμε πεδία ελέγχου μέσα από τις κατευθυντήριες οδηγίες. Δεν περιορίζουμε την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση. Εάν κάποιος γιατρός θέλει να συνταγογραφήσει γιατί πιστεύει ότι πρέπει να συνταγογραφήσει έχει το δικαίωμα να το κάνει αλλά αν αποκλίνει από τις κατευθυντήριες οδηγίες ενδέχεται στα πλαίσια του ελέγχου που θα του κάνει ο ΕΟΠΥΥ να κληθεί να εξηγήσει γιατί συνταγογράφησε με τον τρόπο που συνταγογράφησε», διευκρίνισε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ