Η ισταμίνη που περιέχουν ορισμένες τροφές και αλκοολούχα ποτά μπορεί να επιδεινώσει, με τη λήψη μεγάλης συγκέντρωσης, αλλεργίες και κυρίως ημικρανίες. Πλέον υπάρχει και στην χώρα μας τρόπος εξέτασης και χορήγησης σκευάσματος του ενζύμου διαμινοξειδάσης (DAO) που την απορρίπτει από τον οργανισμό.
Ο νευρολόγος Δρ Μανώλης Δερμιτζάκης εξήγησε με βάση την διεθνή βιβλιογραφία σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως μπορούν να επιβαρυνθούν ασθενείς με ημικρανίες και αλλεργίες από την αύξηση της ισταμίνης που περιέχουν ορισμένες τροφές και αλκοολούχα ποτά (κρασί και μπύρα) εάν υπερκαταναλωθούν. Η εν λόγω ουσία «απορροφάται από το έντερο και συμμετέχει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος (κυρίως μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες…) , του γαστρεντερικού ( προκαλεί έκκριση γαστρικού οξέος που διασπά τις τροφές)) και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (δρα δηλαδή ως νευροδιαβιβαστής)». Αποτέλεσμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό που προξενεί διαστολή των αγγείων. Ο κ. Δερμιτζάκης προειδοποιεί «αν δεν αποδομηθεί η ισταμίνη γρήγορα και αποτελεσματικά ή είναι σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να κάνει ή να επιδεινώσει διάφορα συμπτώματα του οργανισμού, όπως αλλεργίες (το πιο γνωστό και ενοχλητικό) ερυθρότητα και ρινική συμφόρηση, υπόταση, κνίδωση (φαγούρα) αλλά και αρρυθμίες. Από Κεντρικό Νευρικό Σύστημα προκαλεί ζάλη, πονοκεφάλους και πιθανό και κρίσεις ημικρανίας».
Μπορεί στην πλειονότητα των ανθρώπινων οργανισμών η ισταμίνη διασπάται με ταχύ ρυθμό στο έντερο, πριν απορροφηθεί από τον οργανισμό από ένα ένζυμο που ονομάζεται διαμινοξειδάση (DAO) και έτσι μικρές ποσότητες ισταμίνης περνούν στον οργανισμό. Ωστόσο στο 15% του γενικού πληθυσμού που έχει ανεπάρκεια στην DAO (λόγω κληρονομικότητας ή κατανάλωσης αλκοόλ ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ή λόγω φαρμάκων όπως είναι τα παυσίπονα) εντάσσονται και οι ασθενείς με ημικρανία. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με μελέτη του 2018 διαπιστώθηκε σε ένα σύνολο 198 ασθενών με ημικρανία η ανεπάρκεια στην DAO ήταν 87%, πιθανό και λόγω της συχνής χρήσης παυσίπονων.
Πλέον και στην χώρα μας είναι δυνατός ο περιορισμός αυτής της δράσης της ισταμίνης σε ασθενείς με ημικρανία οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν έλλειψη του ενζύμου DAO. Οι ασθενείς μπροούν να μετρήσουντα επίπεδα του ενζύμου DAO στο αίμα των ημικρανικών ασθενών, στο ιατρείο με ένα τσίμπημα στο δάκτυλο. Στη συνέχεια το Diamin Kit αποστέλεται στο Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ. Ακόμη οι ασθενείς μπορούν να κάνουν αιμοληψία σε αιματολογικό εργαστήριο και να αποσταλλεί στην Διαγνωστική Αθηνών που κάνει επίσης την μέτρηση στον ορό του αίματος.
Εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλά επίπεδα DAO, άρα πιθανότατα υπάρχει υψηλή ισταμίνη στο αίμα, μπορούν να λάβουν σκεύασμα από το στόμα. Αρκεί η χορήγηση κάψουλας με DAO (4,2 mg) μία φορά την ημέρα 20 λεπτά πριν από το κύριο γεύμα. Ο νευρολόγος επισημαίνει ότι δεν έχουν καταγραφεί ως σήμερα παρενέργειες από την λήψη DAO σε χάπι.