Πρωτοποριακή μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά του κοροναϊού, με τριπλή διασταύρωση των στοιχείων.Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ εξόπλισαν πληθυσμό σχεδόν 5.000 συμμετεχόντων με έξυπνα ρολόγια και παρακολούθησαν τις φυσιολογικές τους παραμέτρους επί δύο χρόνια.
Από αυτούς που παρακολουθήθηκαν, 2.038 έλαβαν την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με το News-medical.net. Με τον τρόπο αυτό ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν αντικειμενικά τα μέτρα πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου από τους συμμετέχοντες και να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια του εμβολίου.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Kahn Sagol Maccabi Research & Innovation Center (KSM – το ινστιτούτο έρευνας και καινοτομίας των υπηρεσιών υγείας Maccabi), οι ερευνητές εξέτασαν την ασφάλεια του αναμνηστικού εμβολίου αναλύοντας τους ιατρικούς φακέλους 250.000 μελών των υπηρεσιών υγείας Maccabi. Από την ανάλυση αυτού του μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν την ασφάλεια των εμβολίων από τρεις οπτικές γωνίες: υποκειμενικά – τι αναφέρει ο συμμετέχων, αντικειμενικά – τι ανιχνεύει το ρολόι και κλινικά – τι διαγιγνώσκει ο γιατρός.
Η έρευνα διεξήχθη τον διδακτορικό φοιτητή Matan Yechezkel υπό την επίβλεψη του καθηγητή Dan Yamin, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιδημιολογικής Έρευνας, σε συνεργασία με τον καθηγητή Erez Shmueli, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μεγάλων Δεδομένων, όλοι από τη Σχολή Μηχανικών Fleischman του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Άλλοι συνεργάτες ήταν ο Δρ Tal Patalon και ο Δρ Sivan Gazit, Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής, αντίστοιχα, του KSM, καθώς και ο Δρ Amichai Painsky και η κα Merav Mofaz από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.
Όπως εξηγεί ο καθηγητή στόχος ήταν ο έλεγχος της ασφάλειας των αναμνηστικών εμβολίων κατά του κοροναϊού. Τα έξυπνα ρολόγια χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση μιας σειράς παραμέτρων, όπως είναι ο καρδιακός ρυθμός, η διακύμανση της καρδιακής δραστηριότητας, η ποιότητα του ύπνου, ο αριθμός των καθημερινών βημάτων που πραγματοποιήθηκαν και άλλα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώνουν καθημερινά ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους σε μια προσαρμοσμένη εφαρμογή. Επίσης, αναλύθηκαν δεδομένα σχετικά με πιθανά ασυνήθιστα συμβάντα από τους ιατρικούς φακέλους ενός τετάρτου εκατομμυρίου τυχαία επιλεγμένων, ανώνυμων, ασφαλισμένων μελών των υπηρεσιών υγείας της Μακάμπι.
Δεδομένου ότι ο ιατρικός φάκελος περιέχει την ημερομηνία χορήγησης του αναμνηστικού εμβολίου, οι ερευνητές ήταν σε θέση να συγκρίνουν την κατάσταση του εμβολιασμένου ασθενούς με την αρχική του κατάσταση από 42 ημέρες πριν από τη λήψη του εμβολίου με την κατάσταση 42 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τα ερωτηματολόγια, τα έξυπνα ρολόγια και τα αρχεία του Ταμείου Υγείας Maccabi.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν σημαντικές αλλαγές μετά τη χορήγηση του εμβολίου, όπως αύξηση των καρδιακών παλμών σε σύγκριση με τους παλμούς που μετρήθηκαν πριν από τον εμβολιασμό, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Yamin. Στη συνέχεια καταγράφηκε η επιστροφή στην αρχική κατάσταση των συμμετεχόντων, δηλαδή τα επίπεδα των σφυγμών μετά τον εμβολιασμό επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα μετά από έξι ημέρες. Ως εκ τούτου, η μελέτη επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου. Η έρευνα επέτρεψε να συγκρίνουν υποκειμενικούς και αντικειμενικούς δείκτες και ιατρικές διαγνώσεις του ίδιου συμμετέχοντα που έλαβε το πρώτο εμβόλιο και λίγους μήνες αργότερα το δεύτερο εμβόλιο. Δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στη φυσιολογική αντίδραση που καταγράφηκε από τα έξυπνα ρολόγια ή σε αυτή που ανέφερε ο συμμετέχων στην εφαρμογή.
Σημειώνεται ότι τα ρολόγια ήταν πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους, καθώς πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν κόπωση, πονοκέφαλο κ.λπ. μετά τη λήψη του εμβολίου και μετά από δύο ή τρεις ημέρες ανέφεραν ότι ένιωθαν φυσιολογικά και καλά, ενώ τα ρολόγια κατέγραφαν επιπλέον ευδιάκριτες αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς που συνεχίστηκαν για αρκετές ακόμη ημέρες. Υπήρχαν επίσης εμβολιασμένοι συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν καθόλου παρενέργειες και παρόλα αυτά βίωσαν σίγουρα φυσιολογικές αλλαγές.
Στην ιατρική βιβλιογραφία αναφέρθηκαν 25 ασυνήθιστες παρενέργειες που αποδίδονται στο εμβόλιο Corona και οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση σπάνιων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας. Ο καθηγητής Yamin και οι συνεργάτες του έλεγξαν τη συχνότητα αυτών των ασυνήθιστων παρενεργειών μεταξύ ενός τετάρτου του εκατομμυρίου μελών της Μακάμπι και δεν διαπίστωσαν αύξηση των σοβαρών περιστατικών οποιουδήποτε είδους που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ