O διαδικτυακός διαγωνισμός (hackathon) ΗackCoronaGreece που όραμα του έχει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των καλύτερων ομάδων και την ανάδειξη πολλών καινοτόμων προτάσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις σε τρωτά σημεία του.
Στο διαδικτυακό hackathon διαγωνίστηκαν 300 συμμετέχοντες και 55 ομάδες, σε μια προσπάθεια συνεισφοράς στην αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του COVID-19 στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθείς ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως μέντορες / εκπαιδευτές, 400 επιστήμονες ειδικοί στα δεδομένα, προγραμματιστές, διαχειριστές έργου, σχεδιαστές, και επαγγελματίες της υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και σχηματίστηκαν 54 ομάδες.
Σε διάστημα 7 ημερών το HackCoronaGreece συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 2000 ατόμων.
Την πρώτη θέση κατέλαβε η εφαρμογή «Hackit-19» για τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα των χρηστών μαζί με την επακόλουθη διάγνωσή τους και τη γεωγραφική θέση ως proxy για την συμπεριφορά του COVID-19 σε συγκεκριμένες περιοχές.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το έξυπνο εργαλείο «SMARTY» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την υποστήριξη αποφάσεων των επαγγελματιών υγείας, μέσω τεχνητής νοημοσύνης. «Ο ιατρός μπορεί να ανιχνεύει αδιάγνωστα περιστατικά ύποπτα για COVID-19. Παρέχει τη δυνατότητα για απομακρυσμένη (τηλεϊατρική) παρακολούθηση ασθενών και μπορεί να στέλνει σήμα κινδύνου όταν ανιχνεύει περίπτωση έκτακτης ανάγκης» αναφέρεται για την πρόταση των φοιτητών.
Την 3η θέση κατέλαβε το «Assistant Volunteer»(Nable Solutions), ένα σύστημα διαχείρισης εθελοντών που υποστηρίζουν τον ευάλωτο πληθυσμό. Συγκεκριμένα, παρέχει η δυνατότητα προγραμματισμού εθελοντικών αποστολών και δράσεων, η διαχείριση μητρώου, η επικοινωνία μεταξύ εθελοντών και μεταξύ οργανισμών και εθελοντών.
Κριτήρια για τις βραβεύσεις αποτέλεσαν η καινοτομία των προτεινόμενων λύσεων, ο θετικός αντίκτυπος που θα έχουν για την κοινωνία εφόσον εφαρμοστούν, η δυνατότητα εφαρμογής και η βιωσιμότητα τους καθώς και την ποιότητα της εφαρμογής από τεχνικής πλευράς.
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υγείας, της ΗΔΙΚΑ, του ΣΕΚΕΕ, της Θερμοκοιτίδας της Αθήνας του ΕΒΕΑ και δύο Venture Funds.
Για την υλοποίηση του διαγωνισμού χρειάστηκε η συνεργασία των τριών υπουργείων και η υποστήριξη της πρωτοβουλίας από 34 επιστημονικούς οργανισμούς και φορείς. Το ΗackCoronaGreece είναι μια πρωτοβουλία των Data Natives και Dataconomy, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας και καινοτομίας. Το εγχείρημα διοργανώθηκε από κοινού με την ΕΕΛΛΑΚ και το eHealthForum.
«Αυτό το hackathon αποτελεί μια ευκαιρία εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των πολιτών της χώρας» επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για την αξιοποίηση του εξαιρετικού δυναμικού της χώρας και εξήγγειλε δράσεις του υπουργείου που θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα για την υποστήριξη της καινοτομίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ