“Αχαρτογράφητα νερά” είναι η κατάσταση της ιατρικής τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία, όπως τονίστηκε στο HIC2017.
Όπως ανέφερε ο Xρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός, Εμπειρογνώμονας Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας, στη χώρα μας “έχουμε έλλειψη κτηματολογίου ιατρικής τεχνολογίας. Κανείς δεν ξέρει στα νοσοκομεία τι έχουμε“.
Πρότεινε, μάλιστα, την επιλογή της “ενοικίασης” μηχανημάτων. “Τα νοσοκομεία μπορούν να πάνε σε leasing. Επίσης, το ελληνικό σύστημα μπορεί να πάει σε καινοτόμες λύσεις, μακροπρόθεσμα, αντί για κατά πράξη. Εκεί, δηλαδή, που είναι όλη η λαμογιά”.
“Όταν έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα κοιτάς πώς θα το καλύψεις και μεσοπρόθεσμα να γίνει μια κατανομή σε επίπεδο Αττικής και μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο ενός σφαιρικού προϋπολογισμού να μπορεί να συνδυάζεται το παραγόμενο έργο με το παραγόμενο αποτέλεσμα“, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Κοινός Διοικητής, ΓΝ Σισμανόγλειο_Αμαλία Φλέμιγκ & Παίδων Πεντέλη, Μανόλης Κουταλάς.
“Χρειάζεται να προτεραιοποιήσει κανείς τι θα κάνει. Δεν υπάρχει κεφάλαιο στο δημόσιο τομέα ή χρηματοδότηση“, σημείωσε και εκτίμησε πως σήμερα αυτο που μπορεί να γίνει είναι “διασπορά κόστους μίας συγκεκριμένης τεχνολογίας, διαγωνισμός που θα έχει τα πάντα, ώστε τα χρήματα να αποδώσουν”.
Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, ο Κωνσταντίνος Καρούνης, Διευθυντής πωλήσεων, Τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης Ελλάδα & Κύπρος, GE Healthcare, ξεκαθάρισε πως αυτό που χρειάζονται οι εταιρίες είναι να γνωρίζουν “πως θα γίνει το μοντέλο για να πάρουμε άδεια από την εταιρεία. Χρειάζεται οι διαγωνιστικές διαδικασίες να έχουν διαφάνεια“. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να αξιοποιηθούν κονδύλια.
“Οι νέες αγορές θα μπορούσαν να γίνουν μαζί με τη συντήρηση κι ενδεχομένως να βάλουμε και την Ευρώπη μέσω ΕΣΠΑ να συμβάλλει στη συντήρηση“, σημείωσε και προειδοποίησε πως ”όταν ένα μηχάνημα δεν συντηρείται δεν ξέρει κανείς αν το αποτέλεσμα είναι βάσει των προδιαγραφών. Πώς θα βγάλει σωστό πόρισμα ο γιατρός για τον ασθενή;”.
Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το ίδιο τόσο για τα παλαιά, μεταχειρισμένα όσο και για τα νέα μηχανήματα, οδηγώντας τελικά όλους στα μεταχειρισμένα “Έτσι πώς θα ανταγωνιστεί το δημόσιο νοσοκομείο τον ιδιωτικό τομέα;“, διερωτήθηκε
Καινοτομίας στα Νοσοκομεία και πρόσβαση ασθενών
Διαχρονικό ζητούμενο χαρακτήρισε την ενσωμάτωση της καινοτομίας στα νοσοκομεία, ο κ. Καζάσης, στην αρχική του τοποθέτηση.
“Όταν μιλάμε για καινοτομία στα νοσοκομεία τι εννοούμε; Ο όρος καινοτομία οριοθετεί εξελίξεις βασισμένες σε νέες ιδέες, πρακτικές, τεχνικές που αποφέρουν σημαντική βελτίωση στην διάγνωση, θεραπεία, διαχείριση, αποδοτικότητα και αποτελσματικότητα στο συνολικό πλαίσιο των υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης. Το συστημα υγείας στην χώρα μας εχει αναμφίβολα πολλές και διαχρονικές στρεβλώσεις, έλλειψη κανόνων, πελατειακά και συντεχνιακά χαρακτηριστικά, και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις πιέσεις της εποχής ( στην εμβιομηχανική, πληροφορική, νανοτεχνολογία, γενετική, φαρμακευτική,κλπ)“, ανέφερε.
“Σε ποιούς όμως από αυτούς τους τομείς η καινοτομία ανταποκρίνεται ενσωματωμένη στίς καθημερινές λειτουργικές διαδικασίες στα νοσοκομεία; Υπάρχουν σχεδιασμοί, πρωτοβουλίες, μεταρρυθμίσεις, προσπάθεις, πράξεις σε εξελιξη που θα μετασχηματίσουν το παρόν και θα δημιουργήσουν τις προσδοκίες του μέλλοντος; Μπορεί η “ανατρεπτική” καινοτομία και η αδιαμφισβήτητη πρόοδος στους τομείς της υγειονομικής περίθλψης χάρη στα καινά της τεχνολογίας να περιορίσει το υπεριπτάμενο κενό της ελληνικής πραγματικότητας;”, διερωτήθηκε για να απαντήσει πως “μάλλον δύσκολα, όταν η πρόσβαση στην καινοτομία “κλασική” και “ανατρεπτική” κινείται σς ένα ανομοιωγενές και μεταβλητό περιβάλλον“.
Σχεδιάζοντας την αντιμετώπιση των επιδημιών γρίπης πιο αξιόπιστα
Τη σημασία του σχεδιασμού στην αντιμετώπιση των επιδημιών γρίπης υπογράμμισε από την πλευρά του ο Διευθυντής του τομέα Τεχνολογίας της QuintilesIMS Ελλάδας και Βαλκανίων, Γιώργος Κλέτσας.
“Οι επιδημίες γρίπης είναι από τις πιο σημαντικές ασθένειες παγκοσμίως. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δαπανούν σημαντικούς πόρους για τον περιορισμό των επιτπώσεών τους. Ειδικά για τις επιδημίες γρίπης, η έγκυρη πρόβλεψη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αποτελεσματική διαχείριση και περιορισμό της ασθένειας” ανέφερε. “Ο σχεδιασμός, όμως, σπανίως είναι ακριβής, καθώς για την επόμενη χρονιά βασίζόμαστε στο τι έγινε την προηγούμενη οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις με μικρή ακρίβεια”, προσέθεσε και διερωτήθηκε αν αυτή ή πρόβλεψη να γίνει πιο αποτελεσματικά.
“Η QuintilesIMS έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των επιδημιών γρίπης σε χρονικό και τοπικό επιπεδό. Η πρόβλεψη γίνεται πιο αποτελεσματική συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης φαρμάκου, στοιχεία καιρού και στοιχεία από τα κοινωνικά δικτύα. Αποτέλεσμα είναι η αυξημένη δυνατότητα να προβλεφθούν και διαχειριστούν οι επιδημίες γρίπης πιο αποτελεσματικά”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ