Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πρωτοπορεί με την αξιολόγηση της ποιότητας των γευμάτων που προσφέρει στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Χάρη στη συνεργασία με την FoodOxys, εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το γεύμα τους σκανάροντας το QR code που υπάρχει σε κάθε δίσκο.
Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της βιοδραστικότητας των γευμάτων εξασφαλίζει την ευκαιρία στον ασθενή να ανακαλύπτει την σύστασή των γεμάτων που του σερβίρουν στο νοσοκομείο. Ο ασθενής λαμβάνει πληροφορίες για τις πρωτεΐνες, θερμιδική αξία, βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει το φαγητό του.
Όπως εξήγησε στο Virus.com.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της FoodOxys Φώτιος Τέκος, η εταιρεία ελέγχει την ποιότητα του μαγειρεμένου φαγητού που προσφέρεται στους ασθενείς. Όταν ο ασθενής λαμβάνει μπροστά του τον δίσκο με το σερβιρισμένο φαγητό και μπορεί να σκανάρει ένα QR Code για να ενημερωθεί σχετικά με την τροφή που θα λάβει πόσο ποιοτική είναι και να νιώσει ασφάλεια, όπως περιγράφει ο κ.Τέκος. Για παράδειγμα ο ασθενήςθα κατανοήσει γιατί πρέπει να φάει ένα φιδέ. Μέσα από την πληροφόρηση του παρέχονται οι διαβεβαιώσεις για να νιώσει ο ασθενής ότι το φαγητό του είναι υγιεινά μαγειρεμένο και θα λάβει όλα τα συστατικά που θα ήθελε ο ιατρός του να λάβει ο οργανισμός του. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπως επισημαίνει ο κ. Τέκος καθώς πολλοί ασθενείς προτιμούν να παραγγείλουν να φάνε απ’ έξω από το νοσοκομείο. Πλέον γνωρίζοντας ότι το φαγητό το νοσοκομείου είναι πιστοποιημένο δεν θα το αποφύγουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η FoodOxys είναι εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας Δημήτριο Κουρέτα και την ερευνητική του ομάδα. Η FoodOxys εξειδικεύεται αρκετά χρόνια στην ανάλυση της ποιότητας των τροφίμων και στην ανάδειξη της ποιότητας της, σημειώνει ο κ. Τέκος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ακολουθεί τις παγκόσμιες αναδυόμενες τάσεις στην ιατρική ακριβείας και στην εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση, η FoodOxys παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της διατροφικής ευεξίας και της βιοδραστικότητας των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Η ερευνητική της ομάδα έχει πραγματοποιήσει μελέτες για τις ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά, το οξειδωτικό στρες, τη μεταβολική υγεία , τη διαλειμματική νηστεία και την αντιοξειδωτική άμυνα.
Άξιο λόγου είναι ότι η εταιρεία παρέχει το Ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης AFQ, ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης της ποιότητας των τροφίμων. Υπό την διαδικασία αξιολόγησης κάθε τρόφιμο υποβάλλεται σε λεπτομερή εργαστηριακή ανάλυση αποσκοπώντας στον έλεγχο της αντιοξειδωτικής δράσης. «Με βάση τη δραστικότητα, προκύπτει το AFQ score, κυμαινόμενο από 8-20, όπου όσο υψηλότερο τόσο μεγαλύτερη η αντιοξειδωτική δράση και βιοδραστικότητα του τροφίμου. Το AFQ συγκρίνει ομοειδή προϊόντα, δίνοντας στον καταναλωτή την πληροφορία ότι το προϊόν είναι εργαστηριακά ελεγμένο, ποιοτικό και παρέχει δυνητικά οφέλη για την υγεία του».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ