Μελέτη διεξήχθη με στόχο την ανάπτυξη μοντέλου πρόβλεψης για την πιθανή ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ασθενών με covid-19, αξιοποιώντας τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (ANN). Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, αξιολόγησε 25 εργαστηριακές παραμέτρους από 248 ενήλικες ασθενείς για τη δημιουργία βάσης δεδομένων, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μοντέλων με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Immunology (IF: 10,19) στην επιστημονική εργασία με τίτλο «Early prediction of COVID-19 outcome using artificial intelligence techniques and only five laboratory indices» . Ειδικότερα, όπως ανακοινώνεται από το ΕΚΠΑ, με χρήση μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, προτάθηκε ένας νέος δείκτης (alpha-index) με τον οποίο 25 εργαστηριακές αιματολογικές παράμετροι αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν ως προς το κατά πόσο μπορούν να προβλέψουν τη βαρύτητα της. Με τη μέθοδο των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων εκπαιδεύτηκε και σχεδιάστηκε ένα κατάλληλο μαθηματικό προσομοίωμα, το οποίο χρησιμοποιώντας τις τιμές μόλις πέντε απλών αιματολογικών δεικτών προβλέπει με ακρίβεια 93.55% το αν ένας ασθενής θα νοσήσει σοβαρά ή όχι, δηλαδή το αν θα απαιτηθεί ή όχι να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Με βάση τα αποτελέσματα, οι πέντε αυτοί αιματολογικοί δείκτες στο περιφερικό αίμα κατατάχθηκαν κατά σειρά σπουδαιότητας οι εξής:
1) λόγος ουδετεροφίλων προς λεμφοκύτταρα
2) γαλακτική αφυδρογονάση (LDH),
3) ινωδογόνο
4) λευκωματίνη και
5) Δ-διμερή (D-Dimers).
Εκτιμάται ότι τα πορίσματα της έρευνας θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αξιολόγηση των ασθενών που θα χρειαστούν ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Μάλιστα, αυτή η αξιολόγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί την στιγμή της επίσκεψής τους στα ΤΕΠ του νοσοκομείου. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι η προτεινόμενη μεθοδολογία είναι δυνατόν να τεθεί στην υπηρεσία της διάγνωσης εν γένει, καθώς με την αξιολόγηση των αιματολογικών παραμέτρων καθίσταται εύκολο να προβλεφθεί η έκβαση της νόσησης ασθενών με άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου.
Ήδη άρχισε η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα με χρήση αιματολογικών δεδομένων από περισσότερους των 1500 ασθενών. Επιδίωξη είναι η περαιτέρω τεκμηρίωση/επικαιροποίηση της μελέτης όσο και την επικύρωση της αξιοπιστίας της πρόβλεψης.
Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από 10 διεθνή πανεπιστήμια, συντόνισαν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Στυλιανή Κοκκόρη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής Παναγιώτης Αστερής από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ