Καινοτόμος τεχνική για την αποκατάσταση της ρήξης υπερακάνθιου πραγματοποιείται στη Βιοκλινική Αθηνών του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με την αξιοποίηση αυτόλογου μοσχεύματος, με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, η εν λόγω μέθοδος, την οποία έχει υιοθετήσει ο εξειδικευμένος χειρουργός ώμου Αχιλλέας Μπουτσιάδης, υπεύθυνος του Ιατρείου Ώμου στη Βιοκλινική Αθηνών, κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Ώμου στο Βερολίνο (Berlin International Shoulder Course, 7-9/1/2021).
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Μπουτσιάδης παρουσίασε βιντεοσκοπημένη επέμβαση που αφορούσε την αρθροσκοπική συρραφή μαζικών ρήξεων του υπερακανθίου με τη χρήση αυτομοσχεύματος της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
Υπενθυμίζεται ο υπερακάνθιος είναι ένας από τους τέσσερις μύες που σχηματίζουν το στροφικό πέταλο του ώμου το οποίο καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου. Είναι πιο «γνωστός» τένοντας, αφού και οι ρήξεις αυτού είναι και οι συχνότερες.
Πρόκειται για την πλήρη ή μερική αποκόλληση ενός ή περισσοτέρων τενόντων του στροφικού πετάλου από την πρόσφυσή τους στο βραχιόνιο όγκωμα.
Ο πάσχων νιώθει πόνο στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου, ο οποίος μπορεί να φθάνει μέχρι και την περιοχή του αγκώνα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο, μυϊκή αδυναμία, στο να σηκώσει ακόμη και μικρό βάρος, ακόμη και να κάνει απλές κινήσεις.
Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης των βλαβών αυτών είναι:
Η πάροδος του χρόνου μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος του ασθενούς και όσο η ρήξη μεγαλώνει, τόσο ο τένοντας ρικνώνεται προς τα έσω, γίνεται άκαμπτος.
Σημειώνεται ότι πιο σημαντική βλάβη των μυών είναι η λιπώδης εκφύλιση, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία τους.
Στη δε περίπτωση των μαζικών ρήξεων καθίστανται μη αναστρέψιμες, αναπτύσσοντας βλάβες του αρθρικού χόνδρου, ενώ η βιολογία της περιοχής πιθανότητα να έχει επηρεαστεί σημαντικά και παρά την επιτυχή χειρουργική συρραφή η επαναρρήξη μπορεί να ξανασυμβεί. Τα ποσοστά υποτροπών σύμφωνα με μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά εκτιμώνται από 40% μέχρι και 90%!
Άξιο λόγου είναι ότι το 2016, οι Boutsiadis and Barth εφάρμοσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Grenoble της Γαλλίας τη νέα τεχνική, με την χρήση του τένοντα του δικεφάλου στην χειρουργική αποκατάσταση του υπερακανθίου. Τα αποτελέσματα της τεχνικής ανακοινώθηκαν το 2020 στο περιοδικό American Journal of Sports Medicine.
«Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για αυτή την τεχνική είναι πολύ μεγάλο και νέες δημοσιεύσεις και παραλλαγές αυτής παρουσιάζονται τόσο σε παγκόσμια συνέδρια όσο και σε έγκυρα περιοδικά. Στην Ελλάδα και στη Βιοκλινική Αθηνών συνεχίζουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την εφαρμογή της τεχνικής στοχεύοντας στο να αλλάξουμε τη φυσική ιστορία των δύσκολων μαζικών ρήξεων του υπερακανθίου του ώμου» επεσήμανε ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Επιμελητής 401 ΓΣΝΑ Αθηνών, Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France Μέλος Institute Grenoblois d’ ‘Epaule και υπεύθυνος Εξειδικευμένου Ιατρείου Ώμου στη Βιοκλινική Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service, BASS).
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ