Η μέθοδος επιτρέπει την πλήρη προσομοίωση και επαλήθευση της θεραπείας πριν την πραγματική χορήγησή της στον ασθενή.
Το ζητούμενο σε μια ακτινοθεραπεία είναι η αποτελεσματική και η ασφαλής εφαρμογή της στον ασθενή. Ειδικά όταν το σημείο που πρόκειται να ακτινοβοληθεί είναι ο εγκέφαλος και η κεφαλή-τράχηλος. Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος, που στη χώρα μας εφαρμόζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζητούμενο αυτό.
Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η επιβεβαίωση της ακτινοθεραπείας πριν τη θεραπεία του ασθενούς, με τη χρήση της τεχνολογίας Personalized PseudoPatient™ της RTsafe, η οποία έχει αναπτυχθεί από Έλληνες επιστήμονες. Την εν λόγω τεχνολογία έχουν υιοθετήσει νοσοκομεία όπως το UCLA και MD Anderson UTΗealth στις ΗΠΑ και το Royal Marsden και το University of Freiburg στην Ευρώπη.
“Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί εφαρμόζοντας τη νέα αυτή τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσει με μέγιστη ακρίβεια, την ασφάλεια του ασθενούς” δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, Κωνσταντίνος Δαρδούφας. “Η εμπειρία του επιστημονικού δυναμικού, η σύγχρονη τεχνολογία και τεχνικές ακτινοθεραπείας καθώς η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, εξασφαλίζουν όχι μόνο την επιτυχία της θεραπείας αλλά και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών” συμπλήρωσε.
Πώς λειτουργεί
Συγκεκριμένα, με εικόνες αξονικής τομογραφίας και υψηλής ακρίβειας ιατρική τεχνολογία 3D εκτύπωσης, κατασκευάζεται ένα ακριβές και μοναδικό ομοίωμα του ασθενούς, από υλικό που αλληλοεπιδρά με παρόμοιο τρόπο με την ακτινοβολία – όπως και ο ανθρώπινος ιστός.
Το εξατομικευμένο ομοίωμα προσομοιάζει απόλυτα στην ανατομία του ασθενούς και διαθέτει κατάλληλες οπές για την μέτρηση της χορηγούμενης δόσης στον όγκο-στόχο και τα ευαίσθητα όργανα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η πλήρης προσομοίωση και επαλήθευση της θεραπείας πριν την πραγματική χορήγησή της στον ασθενή, διασφαλίζοντας τη μέγιστη ακρίβεια και ασφάλεια της ακτινοβόλησης.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς, δεδομένου ότι αρκετοί όγκοι εγκεφάλου, βρίσκονται σε απόσταση ελάχιστων χιλιοστών από τους γύρω υγιείς ιστούς, π.χ. οπτικό νεύρο.
Όπως προαναφέραμε, “πίσω” από την καινοτόμο τεχνολογία βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία RTsafe κέρδισε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το 2014 και το διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition το 2015, ενώ έχει πάρει αρχική χρηματοδότηση από την Μαρίνα Χατσόπουλος το 2016.
Μέσα σε ένα έτος, η RTsafe είχε συνάψει συνεργασίες με κλινικές όπως το UT Health Science Center του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, το Johns Hopkins αλλά και τη Philips. Ακόμη έχει στρατηγική συνεργασία με την εισηγμένη εταιρεία Eleκta, η οποία στο πελατολόγιό της έχει 6.000 νοσοκομεία και κλινικές σε όλο τον κόσμο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ