Νέα έρευνα αναδεικνύει ένα θέμα ταμπού στο χώρο της ιατρικής: οι γυναίκες χειρουργοί πέφτουν συχνά θύμα κακομεταχείρισης, διακρίσεων και σεξουαλικής παρενόχλησης από τους άνδρες συναδέλφους και προϊστάμενούς τους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal Medicine, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 είχε παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του American College of Surgeons, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.
Στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το American College of Surgeons και το American Board of Surgery συμμετείχαν 2.640 χειρουργοί από 262 τμήματα χειρουργικής στις ΗΠΑ. Το 31,9% ανέφερε διάκριση λόγω του αυτοπροσδιορισμένου φύλου τους, το 16,6% ανέφεραν φυλετικές διακρίσεις, το 30,3% ανέφεραν λεκτική ή σωματική κακοποίηση (ή και τα δύο) και το 10,3% δήλωσε σεξουαλική παρενόχληση.
Το 65,1% των γυναικών ανέφεραν διακρίσεις λόγω φύλου και 19,9% ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση. Οι ασθενείς και οι οικογένειες των ασθενών ήταν οι συχνότερες πηγές διακρίσεων με βάση το φύλο (όπως αναφέρεται από το 43,6% των συμμετεχόντων) και τις φυλετικές διακρίσεις (47,4%), ενώ οι χειρουργοί ήταν οι συχνότερες πηγές σεξουαλικής παρενόχλησης (27,2%) και κακοποίησης (51,9% ).
Συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out syndrome) αναφέρθηκαν από το 38,5% των γιατρών και το 4,5% ανέφεραν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Οι γιατροί που ανέφεραν διακρίσεις, κακοποίηση ή παρενόχληση τουλάχιστον μερικές φορές το μήνα ήταν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κακομεταχείριση εμφανίζεται συχνά μεταξύ των γιατρών της γενικής χειρουργικής, ιδιαίτερα των γυναικών, και συνδέεται με συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης και αυτοκτονιών σκέψεων.
Να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal είχε δείξει ότι οι γυναίκες χειρουργοί στην ηλικία των 50 ετών είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα στις επεμβάσεις τους, σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους!
Η έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Yusuke Tsugawa, από την ιατρική σχολή David Geffen του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά δεδομένα των δικαιούχων του Medicare στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν σε μία από τις 20 μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις μεταξύ των ετών 2011 και 2014.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ