Αποτελεσματική προστασία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή προσφέρει το αντιπηκτικό φάρμακο ριβαροξαμπάνη, σύμφωνα με νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στη Ρώμη.
Μάλιστα, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο συνέδριο παρουσιάστηκαν δεδομένα – όχι από κλινικές μελέτες – καθημερινής κλινικής πρακτικής από διάφορες χώρες. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται μετά την έγκριση ενός φαρμάκου. Έτσι, συγκεντρώνονται πληροφορίες απο τη χρήση του σε πιο αντιπροσωπευτικό πληθυσμό ασθενών, με βάση τις θεραπευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί στην καθημερινότητα τους.
Αποτελέσματα
Έτσι, για παράδειγμα, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη μελέτη με την ονομασία XAPASS, η οποία έγινε στην Ιαπωνία με τη συμμετοχή 11.000 ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν χαμηλά ποσοστά τόσο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, όσο και μείζονος αιμορραγίας με τη ριβαροξαμπάνη στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Επίσης, τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής που προέκυψαν από τα εθνικά μητρώα ασθενών, για συνολικά 57.498 ασθενείς στη Σουηδία, έδειξαν το εξής θετικό: Παρόμοια ποσοστά μείζονος αιμορραγίας μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ριβαροξαμπάνη και βαρφαρίνη, αλλά σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ενδοκρανιακής αιμορραγίας για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ριβαροξαμπάνη.
Στο συνέδριο ακόμη παρουσιάστηκαν τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα από μία μεγάλη και σημαντική μελέτη (REVISIT-US). Η μελέτη αξιολόγησε σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των νεότερων αντιπηκτικών (rivaroxaban, apixaban ή dabigatran), το καθένα σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξε ότι η ριβαροξαμπάνη συνδέεται με στατιστικά μη σημαντική μείωση στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο της τάξης του 29%, αλλά και με στατιστικά σημαντική μείωση ύψους 47% για ενδοκρανιακή αιμορραγία, έναντι της βαρφαρίνης.
«Οι μελέτες καθημερινής κλινικής πρακτικής είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς λειτουργεί ένα φάρμακο στους ασθενείς που συναντάμε καθημερινά. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς όλες οι μελέτες αυτού του είδους δεν είναι ισάξιες», δήλωσε ο καθηγητής Craig Coleman, Καθηγητής Φαρμακευτικής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ.
«Στη Bayer επενδύουμε σημαντικά στις μελέτες καθημερινής κλινικής πρακτικής που μπορούν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες, επιπλέον αυτών που προέρχονται από τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Στην πραγματικότητα, πενήντα τοις εκατό του κλινικού προγράμματος του rivaroxaban είναι σε μελέτες αυτού του είδους», δήλωσε ο Dr Michael Devoy, Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικών Υποθέσεων & Φαρμακοεπαγρύπνησης του Τομέα Φαρμάκων της Bayer.
Κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας στην κλινική πράξη και μία από τις κύριες αιτίες των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το «κακό» είναι ότι το 40% των ατόμων, που έχουν κολπική μαρμαρυγή, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν απευθύνονται στο γιατρό και δεν λαμβάνουν θεραπεία.
Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, περίπου το 15-20% του συνόλου των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή.
Τα τελευταία χρόνια, είχαμε επανάσταση στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων χάρη σε νέα αντιπηκτικά φάρμακα (NOACs): rivaroxaban, apixaban και dabigatran. Τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτυγχάνουν σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα, που δεν επηρεάζεται από άλλα φάρμακα ή τροφές και κυρίως χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής παρακολούθησης. Ωστόσο, είναι πολύ ακριβότερα και γι’ αυτό σε πολλές χώρες δεν παρέχεται πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ