Θετικά είναι τα αποτελέσματα νέων μελετών για τις νέες, διαθέσιμες θεραπείες έναντι της ιδιοπαθούς, πνευμονικής ίνωσης. Πρόκειται για μία σπάνια, χρόνια νόσο, στην οποία για άγνωστο λόγο, οι πνεύμονες παρουσιάζουν φλεγμονή και ουλές με μοιραία συνήθως κατάληξη.
Πρόσφατα, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (American Thoracic Society) παρουσιάστηκαν δεδομένα από νέες μελέτες, στις οποίες το φάρμακο Esbriet (πιρφενιδόνη) αποδείχθηκε ότι μείωσε κατά 72% τον κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με εικονικό φάρμακο. Ακόμη, βρέθηκε ότι η θεραπεία μειώνει την δύσπνοια σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου και το ρυθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για άλλη μία, νέα θεραπεία, το Ofev (νιντεδανίβη). Ειδικότερα, μελέτες έδειξαν ότι το 36,8% των ασθενών που λαμβάνουν τη θεραπεία έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν βελτίωση, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.
Η πνευμονική ίνωση είναι μία σπάνια νόσος. Σήμερα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση περίπου 2.000 άτομα, αλλά μόνον 700 έχουν διαγνωστεί.
Η νόσος προσβάλλει τους άνδρες με σχεδόν διπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι τις γυναίκες, ενώ συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Η πρόγνωση της νόσου είναι δυστυχώς παρόμοια με εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα. Οι ασθενείς καταλήγουν είτε από την ίδια τη νόσο (αναπνευστική ανεπάρκεια) είτε από επιπλοκές της (πνευμονική υπέρταση, μικροβιακές λοιμώξεις, καρκίνος πνεύμονα).
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ