Τον πόλεμο στην παχυσαρκία έχει κηρύξει η νέα μέθοδος poly-slim που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και πραγματοποιείται στο Κέντρο Βαριατρικής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Στο στόχαστρο των ειδικών έχει τεθεί η επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και συχνά προκαλεί επιπλοκές όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές παθήσεις και τα νοσήματα του σκελετού και των αρθρώσεων.
«Η καθημερινή εμπειρία μας δείχνει ότι οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας δεν αντιμετωπίζονται με δίαιτα. Στις περιπτώσεις αυτές, οριστική λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι βαριατρικές επεμβάσεις» εξηγεί ο χειρουργός EAES, IFSO B/S of Excellence, Κέντρο Βαριατρικής, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Γιώργος Σκρέκας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνεται η πτύχωση του στομάχου (ή γαστρική πτύχωση), η οποία είναι μια μοντέρνα ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, σύμφωνα με το ειδικό.
«Το σπουδαίο πλεονέκτημά της είναι ότι επιτυγχάνει σημαντικότατη μείωση στη χωρητικότητα του στομάχου χωρίς να απαιτείται εμφύτευση ξένου υλικού ή αφαίρεση τμήματος του στομάχου» υποστηρίζει ο κ. Σρέκας.
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η γαστρική πτύχωση καταργεί το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευτικού χώρου του στομάχου (θόλος), αφήνοντας τη δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη. Το γαστρικό τοίχωμα αναδιπλώνεται με ειδικά ράμματα δίνοντάς στο στομάχι μορφή στενού σωλήνα, χωρίς όμως γαστρεκτομή.
Η πιο εξελιγμένη τεχνική της γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζεται στο Κέντρο Βαριατρικής στη Βιοκλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τα λεγόμενα του ειδικού, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «είναι η απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση της ενισχυμένης πολλαπλής θολοπτύχωσης».
Για παγκόσμια πρωτοπορία (poly-slim) κάνει λόγο ο κ. Σρέκας «η μεγάλη διαφορά από την απλή και τριπλή πτύχωση έγκειται στον τρόπο αναδίπλωσης του στομάχου που γίνεται με πολλαπλές ραφές (πενταπλή πτύχωση) σε δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα επίπεδα, χωρίς να απομονώνεται κανένα τμήμα του στομάχου».
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται τα απορροφήσιμα ράμματα, γεγονός που αποτρέπει «την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων λόγω αντίδρασης του οργανισμού στο υλικό των ραμμάτων. Με τη συγκεκριμένη τεχνική η πλειονότητα των ασθενών χάνει το 60-80% του παραπανήσιου βάρους μέσα σε 10-12 μήνες».
Ο ειδικός επικαλείται τα εξαιρετικά αποτελέσματα εκατοντάδων ασθενών που έχουν χειρουργηθεί με τη συγκεκριμένη μέθοδο, την τελευταία πενταετία.
«Η ενισχυμένη γαστρική πτύχωση γίνεται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, με μηδενικό δείκτη επιπλοκών» τονίζει ο κ. Σρέκας.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου συνοψίζονται ως εξής:
Σε ότι αφορά την διαδικασία η επέμβαση διαρκεί περίπου 40 λεπτά και ο ασθενής παραμένει στην κλινική 1-2 ημέρες, η οποία καθίσταται μια εναλλακτική λύση για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ