«Εάν χαλαρώσουμε όλοι, θα πληρώσουμε το τίμημα» επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού παρά το γεγονός ότι οι πολίτες μπορεί να κουράστηκαν από τα μέτρα του αυτοπεριορισμού. Την ίδια στιγμή όμως ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με την ταχύτητα αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών καθώς και τον έλεγχο των κατ’οίκον νοσούντων εξαιτίας των ασαφών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Σήμερα προστέθηκαν 82 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία ανέβασαν το σύνολο των καταγεγραμμένων στους 1314. Επιπλέον αυτών 20 εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο από τον ΕΟΔΥ ο οποίος έλεγξε το σύνολο του πληρώματος, 383 άτομα. Οι δε διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 85 με μέση ηλικία τα 66 έτη και το 57% να έχουν υποκείμενο νόσημα, ενώ έξι εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
Σημειώνεται ότι τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα σχετικά με την πορεία καταγραφής των θανάτων και των κρουσμάτων προέρχονται από τα μέτρα που ελήφθησαν πριν δυο εβδομάδες και αφορούν εκείνους που νόσησαν τουλάχιστον πριν 15 ημέρες, γι’ αυτό και ο κ. Τσιόδρας εμμένει στην προσήλωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπεριορισμού.
Στη δε λίστα των νεκρών προστέθηκαν 7 ακόμη άνθρωποι, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 49, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των θανάτων. Η επιθετικότητα του ιού καταδεικνύεται όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας από το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απεβίωσε εξαιτίας του κοροναϊού ο μισός αριθμός εκείνων που πέθαναν φέτος εξαιτίας της γρίπης. Σχετικά με την σημασία των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης, με νόημα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι εάν δεν είχαν ληφθεί θα είχαμε καταγραφές 150 θανάτων την ημέρα καθ’ αντιστοιχία με τον πληθυσμό μας και με ανάλογες εικόνες με τις γειτονικές μας χώρες.
Λόγω του έντονου επιδημολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή τίθενται σε καραντίνα ο δήμος Μεσοποταμίας Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ έως τις 8μ.μ. της 14ης Απριλίου. Επίσης περιορίζεται η μετακίνηση σε πέντε δήμους Καστοριάς, Ορεστιάδος, Νεστορίου , Ξάνθης και Μύκης, από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μείζον θέμα έχει προκύψει λόγω των γενικόλογων απαντήσεων του υφυπουργού Υγείας σχετικά με την ετοιμότητα των μηχανισμών της ΠΦΥ που επρόκειτο να λειτουργήσουν ως ανάχωμα για την μαζική ροή ασθενών με ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία της χώρας. Σε σημερινή του δήλωση ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε για μελλοντική λειτουργία των Κέντρων Υγείας στην Αττική, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι έτοιμα μέχρι χθες Δευτέρα, δημιουργώντας εντυπώσεις για μειωμένα αντανακλαστικά έναντι των περιστάσεων.
Ακόμη, ασαφές παραμένει το ποιος θα παρακολουθεί την πορεία των ασθενών που αναρρώνουν στο σπίτι την στιγμή που στην Ελλάδα οι πολίτες δεν διαθέτουν προσωπικό/οικογενειακό γιατρό. Επίσημα δίνονται διαβεβαιώσεις ότι έχουν οριστεί κριτήρια για το ποιοι θα ακολουθούν αγωγή και πότε, αλλά το ζήτημα παραμένει στον αέρα, ενώ είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι εγκεκριμένη, αλλά δίνεται έκτακτα εξαιτίας της πανδημίας.
Επιπλέον, εκκρεμεί το μητρώο ασθενών, ενώ οι ημέρες περνούν και ήδη κλιμακωτά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με κίνδυνο όταν θα είναι έτοιμο να πρέπει να καταγράψει έως και 2000 κρούσματα. Κατόπιν της συσσώρευσης ερωτημάτων σχετικά με την διαχείριση του λεπτού ζητήματος σε επίπεδο ΠΦΥ, καλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείοτ Υγείας να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ