Αυξάνονται οι θάνατοι από την εποχική γρίπη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα 23-29 Ιανουαρίου 2017 σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 18 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 8 θάνατοι από επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά φέτος, καταγράφονται 168 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων το αντιγριπικό εμβόλιο είχε κάνει μόλις το 23%! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα 168 αυτά σοβαρά κρούσματα, τα 156 άτομα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 36 πέθαναν. Το 79% (!) των ανθρώπων που κατέληξαν, δεν είχε εμβολιαστεί. Μάλιστα, τα 29 άτομα από τα 36 άτομα που πέθαναν, κατέληξαν παρότι είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το ίδιο και η θνησιμότητα και συστήνουν στα άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, πριν δηλαδή σημειωθεί το “pick” της γρίπης που αναμένεται στα τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη.
Ομάδες αυξημένου κινδύνου
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
3. Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
5. Λεχωίδες
6. Θηλάζουσες
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερς των 40 kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.
https://youtu.be/a9t4cdNEO80
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ