Σημαντικό βήμα αποτελεί η έγκριση και η θεσμοθέτηση της ιατρικής εξειδίκευσης της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής για την κάλυψη αναγκών των παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες λόγω της αυξημένης συχνότητας και στην χώρα μας στα παιδιατρικά περιστατικά. Αισιόδοξο είναι το γεγονός για τον κλάδο της εκπαίδευσης και για την αναβάθμιση των κλινικών υπηρεσιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες όπως εξηγεί στο Virus.com.gr η καθηγήτρια Παναγιώτα Ι. Περβανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπτυξιακών Παιδίατρων.
Η απόφαση του υφυπουργού Υγείας , Μάριου Θεμιστοκλέους είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως σχολιάζει η καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, κ. Περβανίδου, καθώς μέχρι τώρα όσοι ολοκλήρωναν την Γενική Παιδιατρική παρακολουθούσαν ένα μόνο μήνα στο γραφείο της Αναπτυξιακής Ιατρικής κατά την εκπαίδευσή τους που είναι η ευαισθητοποίηση, ενώ πλέον προβλέπεται τριετής εκπαίδευση. Η θεσμοθέτηση αυτή έρχεται να καλύψει κενά αφού ένα στα έξι παιδιά έχει νευροαναπτυξιακές δυσκολίες, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών χρειάζονται ειδική φροντίδα. Διαβάστε εδώ την απόφαση: Απόκτηση τίτλου ιατρικής εξειδίκευσης της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής
Εκτιμάται πως θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες παιδιών με νευροαναπτυξιακά, μαθησιακά και γενικότερα με αναπηρίες κάθε είδους, όπως εξηγεί η κ. Περβανίδου σχολιάζοντας πως «οι γιατροί που παρακολουθούν (τα παιδιά) θα έχουν γνώση και εμπειρία, ώστε να κατευθύνουν τους γονείς κατάλληλα». Η κ. Περβανίδου ως πρόεδρος της επιτροπής εισήγησης, υποστηρίζει πως πλέον ειδικοί παιδίατροι θα είναι αφοσιωμένοι και θα ασχολούνται με την διάγνωση, αξιολόγηση και παρακολούθηση των παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες καλύπτοντας τεράστιες ανάγκες σε όλη την χώρα: Ήδη στα παιδιατρικά νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας οι αναμονές είναι πολύ μεγάλες, με εκτιμώμενο χρόνο άνω από 6 μήνες με ένα χρόνο. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να στελεχωθεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομές με ανθρώπους που θα έχουν τριετή εκπαίδευση και θα ασχολούνται μόνο με αυτό, έχοντας επαφή με ανθρώπους της ειδικής αγωγής, ειδικούς θεραπευτές, θα εκπαιδευτούν στην χορήγηση εργαλείων, στην αξιολόγηση και στην παρακολούθηση» σχολιάζει η καθηγήτρια προσθέτοντας ότι σκοπός είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα αυτό.
Για την λήψη της εν λόγω εξειδίκευσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση απαιτείται επιτυχής συμμετοχή σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον εξεταστικής επιτροπής. Μια τεχνική δυσκολία που αναμένεται να ξεπεραστεί άμεσα, όπως υποστηρίζει η κ. Περβανίδου είναι πως ορίστηκαν κοινές μεταβατικές διατάξεις και για τις τρεις ειδικότητες Αναπτυξιακή Παιδιατρική, Παιδιατρική Γαστρεντερολογία και Παιδιατρική Ενδοκρινολογία για γιατρούς που έχουν κάνει εξειδίκευση στο ΕΣΥ και σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα με παλιούς παιδίατρους που μπορεί να έχουν εκπαιδευτεί λιγότερο από τρία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά με τα χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Οι ιατροί αυτοί είναι προς το παρόν σε ένα μεταβατικό status για τις τρεις εξειδικεύσεις και η κ. Περβανίδου σημειώνει πως «ελπίζουμε ότι θα το καλύψουμε αυτό για τους παλιούς συναδέλφους. Είναι ένα τεχνικό θέμα που θα επιλυθεί».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ