Η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) παρακολουθεί στενά την εξάπλωση του κοροναϊού και εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φαγητό και τα τρόφιμα είναι πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ενώ τα ζώα στην Κίνα ήταν η πιθανή πηγή της αρχικής μόλυνσης, ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άνθρωπο – κυρίως από τα σταγονίδια που δημιουργούνται από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
Η EFSA τονίζει ότι επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού και δεν έχουν υπάρξει αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων. Σημειώνει πάντως ότι «παρακολουθούμε την επιστημονική βιβλιογραφία για νέες και σχετικές πληροφορίες».
Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προληπτικές συστάσεις που περιλαμβάνουν συμβουλές σχετικά με τις καλές πρακτικές υγιεινής κατά το χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων, όπως το πλύσιμο των χεριών, το μαγείρεμα του κρέατος και την αποφυγή πιθανής μόλυνσης μεταξύ μαγειρεμένων και άψητων τροφίμων.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η EFSA έχει την έδρα της στην Πάρμα της Ιταλίας και έχει εφαρμόσει ειδικά μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του κοροναϊού, όπως εργασία του προσωπικού από το σπίτι και τηλεδιασκέψεις με επιστήμονες από άλλες χώρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ