«Σημειωτόν» φαίνεται πως προχωρά το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης, με βασικό εμπόδιο να παραμένει η απουσία ενδιαφέροντος συμμετοχής από Αξιολογητές. Με τη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη να εστιάζει και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, απαντώντας στο Virus, εστίασε στο ρόλο του HTA στις προσπάθειες. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φωνές ανησυχίας γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές της Αριστοτέλους στη φαρμακευτική πολιτική, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αφήσουν εκτός ελληνικής αγοράς καινοτόμα φάρμακα.
Η δυσκολία προσέλκυσης αξιολογητών, το «αγκάθι» στο οποίο αναφέρθηκε στο πρόσφατο Pharma & Health Conference και ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, φαίνεται πως δεν έχει λυθεί. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαδικασίες αξιολόγησης.
Βάσει του πλαισίου που διέπει τη διαδικασία, ο υποψήφιος εξωτερικός αξιολογητής δεν θα πρέπει να έχει λάβει αμοιβή για υπηρεσίες από φαρμακευτικές εταιρίες (τύπου Β εκδηλώσεις) τα 2 προηγούμενα έτη, ενώ δεσμεύεται από συμμετοχή σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις και για τα επόμενα 2 χρόνια. Αυτός ο περιορισμός αποκλείει αρκετούς επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις τύπου Β, ενώ συνιστά και αντικίνητρο ακόμη και για εκείνους που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία.
Η απουσία αξιολογητών στο μεγαλύτερο βαθμό έχει παγώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να μην προχωρά και η διαδικασία εξέτασης των θεραπειών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και κατ’ επέκταση να καταγράφονται ήδη καθυστερήσεις ένταξης φαρμάκων στην αποζημίωση, όπως αναφέρουν τουλάχιστον πηγές της αγοράς.
Μάλιστα, αυτή η κωλυσιεργία δεν επηρεάζει μόνο τα πρωτότυπα φάρμακα, αλλά ακόμη και γενόσημα. Φάρμακα δηλαδή που για πολλούς συνιστούν μέσο εξοικονομήσεων, περιμένουν επίσης να ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης.
Έντονη ανησυχία εκφράζουν, παράλληλα, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς για τις αλλαγές που προωθεί η Αριστοτέλους στο πεδίο της τιμολόγησης, αλλά και των υποχρεωτικών επιστροφών.
Οι ημέρες περνούν και η ασάφεια γύρω από τις μεταβολές που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας εντείνει τον προβληματισμό. Εκτιμάται ότι τόσο η επιλογή της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης για την τιμολόγηση των σκευασμάτων, όσο και η αλλαγή στο «μίγμα» υπολογισμού του clawback θα καταστήσει μη βιώσιμη την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, λόγω των επιπρόσθετων πιέσεων που αναμένεται να δεχθούν οι εταιρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές φαρμακευτικές επιχειρήσεις διατηρούν μια στάση αναμονής πριν να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.
Η έκθεση για την κατάσταση της υγείας της Ευρώπης που παρουσιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον
ΟΟΣΑείχε ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες και τον εξορθολογισμό τους. Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων, η ορθολογική συνταγογράφηση και η αξιοποίηση των συστημάτων HTA.
Όπως ανέφερε ο κ. Andrukaitis Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες πολλών κρατών-μελών προς τον εξορθολογισμό των δαπανών, με στόχο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι διακρατικές συνεργασίες, όπως η «Συμμαχία της Βαλέτας». Η Κομισιόν προσφέρει τεχνογνωσία γενικότερα, ενώ θα συμβάλλει και στη διαδικασία HTA, στο επίπεδο της κλινικής αξιολόγησης.
Ερωτηθείς από το Virus, κατά ποσό υπάρχει λόγος ανησυχίας για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ο κ. Andrukaitis έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ζήτημα της διασφάλισης της πρόσβασης είναι διεθνές.
«Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε καλύτερους μηχανισμούς που θα εγγυόνται γρηγορότερη πρόσβαση στις νεότερες θεραπείες. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις καθυστερήσεων στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών σε κάποιες φτωχότερες χώρες, ακόμη και 9 χρόνια. Το πρόβλημα οπότε είναι παγκόσμιο», σημείωσε.
Αν και ο Επίτροπος καλωσόρισε την πρόοδο της Ελλάδας, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει τώρα τα οικονομικά της χώρας να περάσουν στην επόμενη φάση. Ωστόσο, κατά τον κ. Andrukaitis, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ζητήματα αυτής της μετάβασης μόνη της.
«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της BENELUXA, που εξετάζει τρόπους βελτίωσης των μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην καινοτομία», σημείωσε ο Επίτροπος. Πρόσθεσε, δε, πως αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο, ιδίως τώρα, είναι η Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας.
«Πρέπει τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εφαρμογή HTA, γιατί μέσω της αξιολόγησης μπορούμε να μειώσουμε τους χρόνους στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ