Ανησυχητικές υπερβάσεις 200% στα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5, σε σχέση τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ, εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα του Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας Green Your Air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και στον αν. καθηγητή, Γιώργο Σαχαρίδη.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir διαπίστωσε τα εξής:
«Ο μέσος όρος των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 ως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m3, με ετήσιο όριο βάση του ΠΟΥ τα 10 μg/m3 και με ετήσιο όριο βάση της ελληνικής νομοθεσίας τα 25 μg/m3». Το γεγονός αυτό σημαίνει υπέρβαση 200,3% σε ότι αφορά τα όρια του ΠΟΥ και 20,12% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία.
«Στο διάγραμμα για το έτος 2017 (πιο πρόσφατο δημοσιευμένο στατιστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) παρουσιάζονται οι μέσες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης και οι αποκλίσεις αυτών από τα ετήσια όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και του παγκόσμιου οργανισμού υγείας».
Ο ετήσιος μέσος όρος των 30,03 μg/m3 με τους επιμέρους μηνιαίους μέσους όρους, ελάχιστες και μέγιστες μέσες ημερήσιες τιμές και τυπικές αποκλίσεις, εμφανίζονται παρακάτω:
«Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν περισσότερο από τα 25 μg/m3 (το ημερήσιο όριο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας – η ελληνική νομοθεσία δεν έχει ημερήσιο όριο) είναι ίσος με 178, που αντιστοιχεί στο 48.63% του χρόνου». Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά για κάθε μήνα ο αριθμός ημερών με το αντίστοιχο εύρος μέσων ημερήσιων τιμών για τα επίπεδα των PM2.5.
Άξιο λόγου είναι ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκαν τα εξής:
Σημειώνεται ότι είναι πλέον διαθέσιμη διαδικτυακή εφαρμογή για την πλήρη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των πολιτών και υπηρεσιών σε ότι αφορά τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2.5 μικρόμετρα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο www.greenyourair.org.
Διευκρινίζεται ότι οι στιγμιαίες τιμές δεν μπορούν να προσφέρουν κανένα έγκυρο επιστημονικό συμπέρασμα για την ποιότητα του αέρα στην πόλη του Βόλου, αλλά χρειάζονται μετρήσεις σε ετήσια βάση και από ένα δίκτυο μετρητών.
Σε ότι αφορά τις 24ωρες μετρήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες να προστατευτούνε, όταν τα όρια είναι πάνω από τα 25μg/m³ όπως προτείνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.
Η ομάδα σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά τους επόμενους μήνες.
Πηγή: magnesianews.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ