Εν αναμονή του νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει νέους κανόνες για τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην ελληνική αγορά, η φαρμακευτική εταιρία MSD εκφράζει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην πρόσβαση των ασθενών και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Προτείνει, μάλιστα, το δικό της Οδικό Χάρτη για την επίτευξη βιώσιμων εξοικονομήσεων.
Όπως διαπιστώνει και η εταιρία η πολιτική υγείας εστιάστηκε στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μόνο και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας. Κυρίως, όμως, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη μείωση της συμβολής του κράτους και όχι της πραγματικής δαπάνης, όπως εξήγησε ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Hellas, A. Καρόκης.
Όλα τα τελευταία χρόνια ο στόχος επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μεταφοράς του βάρους της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας στη βιομηχανία και τους ασθενείς.
Όπως εξήγησε ο κ. Καρόκης, πλέον η ιδιωτική δαπάνη αγγίζει τη δημόσια. ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία συμβάλλουν με 2,5 δισ. ευρώ, όταν οι ασθενείς καταβάλλουν 1 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για τις θεραπείες (περίπου 750μ εκατ. ευρώ ανήλθε η συμμετοχή των ασθενών στην αποζημιούμενη περίθαλψη και άλλα 250 εκατ. ευρώ αφορούσαν στα φάρμακα που αγοράζονται ιδιωτικά από τα φαρμακεία) και άλλο 1 δισ. ευρώ είναι η συμβολή της φαρμακευτικής αγοράς.
Την ίδια ώρα, η μέση επιβάρυνση επιστροφών και εκπτώσεων προς τον οργανισμό για μια φαρμακευτική εταιρεία κυμαίνεται μεταξύ 19 – 43% ετησίως. Για πάνω από 40 από τις 67 εταιρείες η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το 31% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους στον ΕΟΠΥΥ.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα φάρμακα που θα εισέρχονται στην αγορά, μέτρα που, όπως εκτιμά η αγορά, θα οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και θα ζημιώσει σημαντικά τις επιχειρήσεις.
Με την εισαγωγή της προϋπόθεσης αποζημίωσης ενός φαρμάκου σε 6 ευρωπαϊκές χώρες με HTA, ένα νέο προϊόν στη χώρα μας θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον 2,5-3 ετών από την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έως την αποζημίωση του.
Το rebate 25% ως τέλος εισόδου στη Θετική Λίστα, σε προσαύξηση των ήδη υπαρχόντων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών σημαίνει ότι για ένα νέο φάρμακο η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέφει στο κράτος το 60% της τιμής του και κατόπιν να αφαιρεί τα έξοδα απασχόλησης του προσωπικού, το κόστος αγοράς των προϊόντων, το κόστος των κλινικών μελετών κλπ.
Η εταιρεία προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο, έναν οδικό χάρτη δομικών μεταρρυθμίσεων, αντί οριζοντίων μέτρων.
Το πλαίσιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να διατηρήσει τα υπάρχοντα rebate, να ελέγχει καλύτερα τη χρήση φαρμάκων εκτός ένδειξης, με ουσιαστική εφαρμογή των υπαρχόντων θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης. Παράλληλα, θα χρειαστεί να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τον προϋπολογισμό, καθώς πρόκειται για πρόληψη και όχι θεραπεία και ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να τα λάβουν συγκεκριμένος, αποφεύγοντας την υπερσυνταγογράφηση.
Σύμφωνα με την εταιρία δύο βήματα μπορούν να οδηγήσουν στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων για τον ΕΟΠΥΥ. Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν κρίνεται αρκετή, καθώς σε μελέτη της IMS, φάνηκε ότι σε 13 ATC κατηγορίες, θα μείωνε την δαπάνη μόνο κατά 0,09%. Αντιθέτως, η ταυτόχρονη αλλαγή τιμολόγησης με βάση το μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και χωρίς «κατώφλι» προστασίας, θα μπορούσε να οδηγήσει μείωση της δαπάνης για αυτές τις 13 ATC κατηγορίες κατά 78,05% για τον ΕΟΠΥΥ και 31,2% για τους ασθενείς. Σε απόλυτους αριθμούς η εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσαν να ληφθούν προχωρήσουν τόσο η αξιολόγηση νέων φαρμάκων μέσω ενός οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, όσο και ο έλεγχος των νοσοκομειακών προϋπολογισμών μέσω μηχανισμών προοπτικής χρηματοδότησης, όπως ΚΕΝ ή Diagnosis Related Groups (DRGs), καθώς επίσης και η παραγωγή Real World Evidence μέσω της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ