Με αφορμή την έλευση των επικεφαλής της τρόικας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) , Κυριάκος Θεοδοσιάδης εκτιμάει ότι οι δανειστές μας δεν πρέπει να ζητήσουν και νέο περιορισμό των δαπανών. «Θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει άλλο λίπος πλέον», υποστηρίζει και προσθέτει «στο τέλος κινδυνεύουμε ο ασφαλισμένος να πληρώνει εξ ολοκλήρου τα φάρμακα από την τσέπη του». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη «η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή τα 2,37 δισεκ. ευρώ»
Κόκκινη Κάρτα σε νέα μείωση του Ποσοστού Κέρδους
Αναφερόμενος στον κλάδο του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υποστηρίζει ότι, με δεδομένο ότι το καθαρό ποσοστό κέρδους κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%, «ο φαρμακοποιός σήμερα μετά βίας εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή μισθό , από ένα φαρμακείο στο οποίο έχει επενδύσει πάνω από 100.000 ευρώ και εργάζεται πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως μαζί με τις αργίες , τις εορτές και τις διανυκτερεύσεις».
Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την πτώση του τζίρου και την αύξηση της φορολογίας, τότε το όφελος είναι ακόμα μικρότερο.
«Για περαιτέρω μείωση δεν συζητάμε καθόλου. Στην περίπτωση αυτή θα παραδώσουμε τα κλειδιά των φαρμακείων μας στην Πολιτεία», προειδοποιεί ο κ. Θεοδοσιάδης χαρακτηρίζοντας τα φαρμακεία πυλώνες της φαρμακευτικής περίθαλψης και όχι εμπορικές επιχειρήσεις.
Όχι στη διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός Φαρμακείων
Σε ότι αφορά τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), ο πρόεδρος του ΠΦΣ απέρριψε το ενδεχόμενο πώλησης τους από σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως πρόκειται για φάρμακα, που στοχεύουν μεν κυρίως στην ανακούφιση συμπτωμάτων, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακεταμόλη (κυρίως σε αναλγητικά) η αλόγιστη χρήση της οποίας – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ρύθμιση των Ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ
Για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Θεοδοσιάδης επαναλαμβάνει το αίτημα των Φαρμακοποιών για καθιέρωση τακτής ημερομηνίας πληρωμής και νομοθετικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (2010-2012). «Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ διοικητικής ανεπάρκειας να υπάρχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό, να μην διατίθενται στους δικαιούχους και στο τέλος η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την Τρόικα διότι δεν γίνεται το αυτονόητο», καταλήγει.
Comments (0)