Η Roche, ένας από τους ηγετικούς ομίλους στη φροντίδα υγείας, με αυτή την καμπάνια στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης στη μάχη κατά της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 8 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών, η Roche Hellas, με την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.), θα διανείμει ενημερωτικό υλικό σε μορφή carte postal στο Σύνταγμα, αναδεικνύοντας την αξία της γυναίκας και τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Ταυτόχρονα, στοχεύοντας στην ενημέρωση του κοινού έχει προχωρήσει στη δημιουργία τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος το οποίο θα προβάλλεται σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες και τηλεοπτικά κανάλια.
Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας (5 Μαΐου), το Σάββατο 9 Μαΐου η Roche Hellas και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σας προσκαλούν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ώρα 11:00-13:00, για να φτιάξετε μαζί ανθοδέσμη για τη μητέρα, λέγοντας «Χρόνια Πολλά» μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο.
«Στη Roche Hellas νιώθουμε ότι είναι καθήκον μας να συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο καρκίνος», δήλωσε η Δήμητρα Κιντώνη, Product Strategy Director της Roche Hellas, για να συμπληρώσει ότι «Οι δράσεις, που υλοποιούνται στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης “For Her” για τον γυναικείο και γυναικολογικό καρκίνο, έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου».
Η καμπάνια της Roche Hellas για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον γυναικείο και γυναικολογικό καρκίνο «For Her» ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου κι έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις μορφές του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, έχουν προγραμματιστεί σειρά δράσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με μη Κερδοσκοπικούς Φορείς και Συλλόγους Ασθενών.
Ο Γυναικολογικός Καρκίνος σε αριθμούς…
Ο καρκίνος του μαστού
O καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς παγκοσμίως περισσότερες από 1,6 εκ. γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο ετησίως. Στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στη χώρα μας πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τη νόσο κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από το πανελλήνιο αρχείο νεοπλασιών των παθολογοανατομικών εργαστηρίων για το 2011 η επίπτωση του καρκίνου του μαστού εκτιμάται στα 6.454 περιστατικά (στοιχεία από το 97-98% του συνόλου των εργαστηρίων). Το 27-28% των γυναικών αυτών είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 45% των γυναικών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού θα προβούν σε μαστεκτομή.
Εφόσον ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Ωστόσο, κι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά και στην περίπτωση του HER2 θετικού μεταστατικού καρκίνου του μαστού, η διάμεση επιβίωση μπορεί να ξεπεράσει τα 5 έτη.
Ο HER2-θετικός καρκίνος του μαστού
Περίπου 1 στις 5 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, θα έχουν έναν τύπο που λέγεται HER2-θετικός καρκίνος του μαστού και αντιπροσωπεύει το 18–20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου, η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σχετίζεται με γρηγορότερη επιδείνωση της νόσου καθώς και με μικρότερα ποσοστά συνολικής επιβίωσης σε σχέση με άλλους τύπους της ασθένειας.
Ο HER2 είναι μία διαμεμβρανική πρωτεΐνη που ανήκει στην οικογένεια των υποδοχέων του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF). Εμπλέκεται στις οδούς μεταγωγής σήματος που οδηγούν τελικά σε κυτταρική επιβίωση, η διαίρεση και διαφοροποίηση των κυττάρων. Στα καρκινικά κύτταρα, η αυξημένη έκφραση του HER2 υποδοχέα μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εξέλιξη της νόσου, μειωμένη επιβίωση και μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η διαχείρισή της γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη και οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται σημαντικά σε σχέση με τα πρώιμα στάδια. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για πρωτοποριακές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τις ασθενείς αυτές.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Με περισσότερα από 530.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο παγκοσμίως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 3η πιο κοινή μορφή καρκίνου στη γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού (22,9%) και τον καρκίνο του παχέος εντέρου (9,4%).
Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς λιγότερο από το 1/5 των ασθενών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε στάδιο IV έχουν πιθανότητες επιβίωσης περισσότερες από 5 έτη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 85% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι αναπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν το 1/3 του ποσοστού θνησιμότητας σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι 52% στις αναπτυσσόμενες χώρες και μόνο ~25% στις αναπτυγμένες.
Το ½ των γυναικών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεταξύ 20 και 45 ετών στην πιο παραγωγική με άλλα λόγια περίοδο της ζωής μιας γυναίκας.
Ο καρκίνος των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την 4η συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ευρώπη και είναι η 1η αιτία θανάτου ανάμεσα στους γυναικολογικούς καρκίνους στην Ελλάδα. Στη χώρα μας πάνω από 900 περιστατικά καρκίνου ωοθηκών διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από 500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 70.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 45.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.
Η προχωρημένη νόσος του καρκίνου των ωοθηκών έχει πτωχή πρόγνωση, αφού τα ποσοστά 5 ετούς επιβίωσης δεν ξεπερνούν το 25%.
Tην τελευταία τετραετία έχει μεταβληθεί το θεραπευτικό τοπίο, με την ανάπτυξη και χρήση νέων μορίων, αλλάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ