Σε συμμαχία προχώρησαν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (EKE) και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (EOK) κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών. Με την υπογραφή μνημονίου θα συνεργαστούν στην υλοποίηση σεμιναρίων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή.
Η σύμπραξη θα αφορά ακόμη στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (προπονητές, διαιτητές, κριτές και εργαζόμενους). Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία θα χορηγήσει απινιδωτές σε όλα τα σωματεία της.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου τονίστηκε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εντός των αθλητικών χώρων δεν είναι σπάνιος και συμβαίνει πολύ συχνά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Με άξονα την ευαισθητοποίηση τονίστηκε η σημασία γνώσης ΚΑΡΠΑ με στόχο να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό τους που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Συγκεκριμένα ο κ. Λιόλιος (Πρόεδρος ΕΟΚ) επεσήμανε μεταξύ άλλων «Ξεκινά η νέα σεζόν με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, που δείχνει τη βαρύτητα που πρέπει όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να δίνουμε σε αυτό το κομμάτι». Ο ίδιος πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον συναθλητή μας, στον συνάνθρωπό μας. (…)Είναι ευθύνη μας να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην κρίσιμη στιγμή».
Επίσης, ο πρόεδρος τόνισε ότι «πρόθεση της ομοσπονδίας είναι όλες οι ομάδες, 850 σε όλη την επικράτεια, να προμηθευτούν όλες έναν απινιδωτή με κόστος της ομοσπονδίας. Ώστε αν συμβεί κάτι να επέμβουν χωρίς να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο, γρήγορα αλλά ψύχραιμα, για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε και εδώ θα είμαστε για να δούμε τα αποτελέσματα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΕ Γιώργος Κοχιαδάκης σημείωσε ότι «η ενημέρωση είναι αναγκαία. Όταν συμβεί κάτι, κάποιος πρέπει να δράσει στα πρώτα λεπτά. Αν κάποιος δράσει αργότερα, μπορεί να έχουμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Πρέπει, λοιπόν, να δράσει κάποιος στα 2-3 πρώτα λεπτά και αυτός που θα δράσει τότε δεν θα είναι γιατρός. Το ποσοστό του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητικούς χώρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι μέσα στην κοινωνία. Αυτός που θα πρέπει να δράσει μπορεί να είναι ο γιατρός του αγώνα, αλλά θα πρέπει να δράσουν και ο προπονητής, ο φροντιστής, ο συμπαίκτης. Όταν δράσεις σωστά στα πρώτα λεπτά, πάνω από 2-3% των γεγονότων θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Είναι λοιπόν απαραίτητη η εκπαίδευση». Στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΚΕ θα μπορεί να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι του, ενώ ο κ. Κοχιαδάκης σχολίασε ότι «σε ένα γήπεδο 15 ή 20 χιλιάδων θέσεων δεν φτάνει ένας απινιδωτής».
Με την σειρά του ο αντιπρόεδρος ΕΚΕ-Καθηγητής Καρδιολογίας Κώστας Τούτουζας ανέφερε μεταξύ άλλων «Η κάρτα αθλητή είναι απαραίτητη αλλά δεν μας καλύπτει. Δεν σε καλύπτει 100% από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, που είναι μεν σπάνιος, αλλά είναι κάτι τραγικό και κοινωνικά και οικογενειακά, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα. Η ομοσπονδία θα μας δώσει εθελοντές, από τους συνδέσμους προπονητών, παλαιμάχων, διαιτητών, κριτών κ.λ.π. για να εκπαιδευτούν στο ειδικό εκπαιδευτικό μας κέντρο. Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε, αλλά και να παράγουμε εκπαιδευτές. Ο ένας διαιτητής να εκπαιδεύσει τον άλλο, ο ένας προπονητής να εκπαιδεύσει τον άλλο κλπ.».
Ο επεμβατικός καρδιολόγος Γιώργος Λάτσιος εξήγησε ότι «Όταν κάποιος καταρρεύσει και δεν κάνουμε τίποτα, κάθε λεπτό χάνει και 10% πιθανότητες να ζήσει. Κι αν αργήσουμε, μπορεί να επανέλθει ως φυτό. Πρέπει να κάνουμε κάτι αστραπιαία. Είναι προφανές πως γιατρός δεν προλαβαίνει να έρθει σε τέτοιες καταστάσεις. Άρα η ευθύνη και η χαρά πέφτει σε μας. Να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι, να ξεκινήσουμε εμφυσήσεις, απινίδωση, ΚΑΡΠΑ, για να τον επαναφέρουμε. Υπάρχουν δεδομένα που λένε ότι όταν σε αθλητικό χώρο υπήρχε άνθρωπος που ήξερε ΚΑΡΠΑ, η επιβίωση ήταν πάνω από 90%. Στην Αθήνα έχουμε επτά ανακοπές την μέρα. Πεθαίνουν άνθρωποι στις κερκίδες, θεατές από στρεσογόνες καταστάσεις, ένας ανά 300 χιλιάδες ανά έτος»
Η πρόεδρος Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής Τάνια Μερίκα χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΟΚ με την ΕΚΕ, για την προσφορά ζωής στον χώρο μας και πρόσθεσε «Εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ενέργειες, που θα μας δώσουν ασίστ για ακόμη καλύτερη παρουσία και παροχή βοήθειας στους ευαίσθητους χώρους του αθλητισμού. Η ομάδα είναι δυνατή, οι κριτές θα είναι δίπλα σας και σε αυτή τη συνεργασία».
Ο πρόεδρος Συνδέσμου Κριτών Νότιας Αττικής Βασίλης Καραγκιουλές σημείωσε ότι «Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα του εγχειρήματος που καλούμαστε όλοι να πράξουμε. Χρειάζεται η απαραίτητη γνώση, τα άμεσα αντανακλαστικά μας, αλλά και τη δική μας θέληση, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και να το πράξουμε στη μία πιθανή περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια μας. Είναι πολύ πιο σημαντικό από το να εκτελούμε απλώς τον ρόλο μας.».
Η εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Μάγδα Γεωργίου συμπλήρωσε ότι «Το ΔΣ του ΣΕΠΚ συγχαίρει την ΕΟΚ για τη συνεργασία με την ΕΚΕ. Η εκπαίδευση μπορεί να κάνει τον καθέναν ικανό να δώσει πολύτιμη βοήθεια, αντί να πανικοβληθεί. Μέσω της εκπαίδευσης διαμορφώνουμε μια κουλτούρα πρόληψης και προστασίας. Ο ΣΕΠΚ θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια της ΕΟΚ και της ΕΚΕ».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ