Στο στοπευτικά τους έχουν βάλει οι «ράμπο» του ΕΟΠΥΥ μια σειρά ιατρικές ειδικότητες, η συνταγογράφηση των οποίων θεωρείται ότι επιβαρύνει υπέρμερτα τον προϋπολογισμό του οργανισμού. Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες γιατροί καλούνται σε απολογία για αναγραφή φαρμάκων εκτός ειδικότητας, δεν είναι λίγες, στο μεταξύ.
Τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν τελευταία πολλοί καρδιολόγοι από το γραφείο του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, με τα οποία καλούνται σε απολογία για παραβάσεις στην συνταγογράφηση φαρμάκων, είναι ενδεικτικά των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων αρνείται, ωστόσο, ότι τα μέλη της παραβιάζουν τις συνταγογραφικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί. Ισχυρίζεται, αντίθετα, πως οι κλήσεις αφορούν σε συνταγογράφηση φαρμάκων όπως για το ουρικό οξύ, ή πραζόλες για γαστροπροστασία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στα πλαίσια της φαρμακευτικής αγωγής που δίνεται για την καρδιακή νόσο.
«Είναι απορίας άξιο με ποια επιστημονική λογική η υπερουριχαιμία θεωρείται ότι είναι εκτός του γνωστικού αντικειμένου του Καρδιολόγου και άρα ο Καρδιολόγος δεν μπορεί να αναγράψει φάρμακα για την μείωση του ουρικού οξέως, όταν όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της νόσου στο καρδιαγγειακό σύστημα; Ή να θεωρείται ότι δεν μπορεί να γράψει φάρμακα για γαστροπροστασία, όταν ο καρδιοπαθής ασθενής λαμβάνει φάρμακα που επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Φώτης Πατσουράκος.
Όπως αναφέρει, οι ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγοι συμπαρατάσσονται με την άποψη πως οι δαπάνες υγείας πρέπει να εξορθολογιστούν. Εξηγεί, μάλιστα, ότι στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕΚΕ έχει από τριετίας εκδώσει συνταγογραφικές οδηγίες, στο πλαίσιο των οποίων ο έλεγχος της συνταγογράφησης είναι τόσο αποδεκτός όσο και θεμιτός.
«Η ιατρική επιστήμη είναι ενιαία και το λειτούργημα του ιατρού είναι για την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, φυσικά στα πλαίσια της ορθής άσκησης της ιατρικής, που δεν πρέπει όμως να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια» επισημαίνει ο κος Πατσουράκος, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος της συνταγογράφησης πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα στη βάση της ιατρικής επιστήμης και πρακτικής.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η Ένωση σημειώνει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διάλογο εντός των ορίων της ιατρικής επιστήμης, ενώ προτείνει τη θέσπιση ορίων συνταγογράφησης ανά ειδικότητα έπειτα από σχετική διαβούλευση ανάμεσα στον οργανισμό και τις κατά τόπους επιστημονικές εταιρίες και τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και ομοσπονδίες, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και του ΚΕΣΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ