Skip to content

Κατά πόσο πιο ελαφρύ είναι το post Covid όταν νοσούμε με το στέλεχος Όμικρον

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

Ερευνητές επιχείρησαν να αξιολογήσουν την post Covid μετά από νόσηση με  Όμικρον, η οποία έχει συσχετιστεί με λιγότερο σοβαρή οξεία νόσο. Οι επιστήμονες εστίασαν  στο ερευνητικό ερώτημα εάν η μακροχρόνια συμπτωματολογία παραμένει σε παρόμοιο βαθμό όπως και για τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η οξεία και η υποξεία φάση των συμπτωμάτων μετά τη νόσο covid-19 είναι παρόμοια για τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα. Τα στοιχεία της έρευνας του Karin Magnusson και των συνεργατών του δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature με θέμα την post Covid συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πρόκειται για προοπτική μελέτη κοορτής με πληθυσμό 1.323.145 άτομα ηλικίας 18-70 ετών που διαμένουν στη Νορβηγία με και χωρίς λοίμωξη από SARS-CoV-2.  Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον (Ν=13.365) ήταν νεότερα σε ηλικία, είχαν ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, λιγότερες συννοσηρότητες και ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό εμβολιασμένοι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (Ν=23.767).

 

 

 

Κατά την έρευνα εντοπίστηκε ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Όμικρον είχαν παρόμοιο κίνδυνο post Covid συμπτωματολογίας (αίσθημα κόπωσης, βήχας, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και άγχος/κατάθλιψη) συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2), για διάστημα από 14 έως 126 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ, τόσο στην οξεία φάση (14 έως 29 ημέρες από την νόσηση), στην υποξεία φάση (30 έως 8 ημέρες μετά από τη θεραπεία) και χρόνιο postcovid σύνδρομο (≥90 ημερών).

Ωστόσο, σε διάστημα ≥90 ημερών μετά από θετικό τεστ covid-19, τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων (43 λιγότερα ανά 10.000), καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου (23 λιγότερα ανά 10.000) από τα άτομα που είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα.

Αναλυτικά, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι η οξεία και η υποξεία φάση των συμπτωμάτων μετά τη νόσο covid-19 είναι παρόμοια για τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα. Η χρόνια φάση των συμπτωμάτων μετά την νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο συχνή με το στέλεχος Όμικρον έναντι του Δέλτα όταν λαμβάνεται υπόψη σαν σύμπτωμα ο μυοσκελετικός πόνος, αλλά όχι όταν λαμβάνεται υπόψη άλλη τυπική συμπτωματολογία post-covid συνδρόμου.

post-covidΌμικρονΣυμπτώματα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δωρεάν rapid tests σε 179 σημεία σε όλη την χώρα
Επιτροπή 25 μελών για τη φαρμακευτική δαπάνη-Πρόεδρος ο Γ. Κωτσιόπουλος

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...