Την αντίθεσή του εκφράζει ο ΣΦΕΕ στην άρση της πατέντας των εμβολίων έναντι της COVID-19, ενώ στον άξονα αυτό κινείται και η EFPIA, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απώλειας πρώτων υλών, δημιουργίας περιθωρίου για πλαστά εμβόλια αλλά και απώλειας κινήτρων για περαιτέρω έρευνα.
Δια στόματος της Γενικής Διευθύντριας της Nathalie Moll, η EFPIA απάντησε στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξει μια πρόταση για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 με προειδοποιήσεις για τους κινδύνους.
Μάλιστα, η κ. Moll έκανε λόγο για «κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική απόφαση» υποστηρίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρή πρόοδο που έχει γίνει στην καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας». Με μια τέτοια κίνηση η EFPIA ισχυρίζεται ότι θα προκύψουν αναχώματα στον αγώνα κατά της COVID-19.
Χαρακτηριστικά η κ. Μoll υποστήριξε ότι «η αύξηση της ικανότητας παροχής δόσεων στους πολίτες σε όλο τον κόσμο απαιτεί τις τεχνικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία εκείνου που αναπτύσσει το φάρμακο να συγκεντρώσει και να συντονίσει όλους εκείνους τους οργανισμούς και τους φορείς που εμπλέκονται στην δημιουργία του».
Με νόημα επεσήμανε η κ. Μoll πως είναι περίπλοκη διαδικασία παρασκευής εμβολίων για τα εργοστάσια, σχολιάζοντας ότι η «παραίτηση από την πατέντα κινδυνεύει να απομακρύνει τις πρώτες ύλες και τις προμήθειες από τις ήδη καθιερωμένες και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού σε λιγότερο αποδοτικούς χώρους παραγωγής, όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα μπορεί να αποτελούν πρόβλημα».
Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι πλέον θα διανοιχθεί «η πόρτα σε πλαστά εμβόλια» και σημείωσε ότι «η επέκταση της ικανότητας παραγωγής είναι εφικτή μόνο μέσω εθελοντικών, συνεργασιών μεταξύ των καινοτόμων παραγωγών πίσω από κάθε εμβόλιο και των ειδικών συνεργατών παραγωγής».
Σε περίπτωση που εγκριθεί η άρση των πατεντών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η κ. Moll προειδοποίησε πως «θα καταργήσει οποιοδήποτε κίνητρο για τις εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα σε νέες εναλλακτικές, θεραπείες και εμβόλια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολίασε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι η πρόταση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια λανθασμένη απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα. Η πραγματική πρόκληση για την ενίσχυση της παραγωγής είναι η ενίσχυση των συνεργασιών εντός του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και της έλλειψης πρώτων υλών. Παράλληλα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για χώρες όπως η Ινδία, που η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει νέες συμφωνίες και συνεργασίες για να διασφαλίσουν τη μέγιστη παραγωγή εμβολίων, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων που χορηγούνται στους πληθυσμούς».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ