Νέα έκθεση από την American Cancer Society δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 29% σε σχέση με το 1991! Μάλιστα, το 2016, είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση μέσα σε μόλις μία χρονιά.
Η μεγάλη μείωση συνδέεται κατά κύριο λόγο με τον καρκίνο του πνεύμονα, δηλαδή, αφενός τη μείωση του καπνίσματος και αφετέρου την πρόοδο στις νέες θεραπείες.
Γενικότερα, η θνησιμότητα από τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται συνεχώς από το 1991, όταν κορυφώθηκε ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η μείωση συνδέεται με τη μακροχρόνια μείωση των θανάτων από τις τέσσερις κύριες κακοήθειες: τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του ορθού και του προστάτη.
Για παράδειγμα, από το 1990 και μετά, το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% στους άνδρες από το 1990 και κατά 26% στις γυναίκες από το 2002. Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν κατά 40% από το 1989 και από καρκίνο του προστάτη κατά 52% από το 1993.
Πάντως, ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του προστάτη μαζί και παραμένει η κύρια αιτία της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες σήμερα.
«Οι πρόσφατες μειώσεις της θνησιμότητας είναι ακόμα πιο γρήγορες για το μελάνωμα του δέρματος, πιθανότατα αντανακλώντας τη βελτιωμένη επιβίωση μετά από υποσχόμενες νέες θεραπείες για τη μεταστατική νόσο», σημειώνουν οι ειδικοί.
Ωστόσο, η τάση αυτή δεν ισχύει μεταξύ των ανδρών ηλικίας κάτω των 65 ετών, που ζουν σε φτωχές επαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου δεν επιτεύχθηκε επιτάχυνση της θνησιμότητας από το μελάνωμα μετά από νέες εγκρίσεις φαρμάκων.
Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι νέες ανοσο-ογκολογικές θεραπείες. Κατά τους ειδικούς, η ανοσοθεραπεία παρουσιάζει δραματικό αντίκτυπο στη θεραπεία του τοπικά προηγμένου και προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και αυτό το αποτέλεσμα αυξάνει τις στατιστικές για όλους τους καρκίνους του πνεύμονα. Είχε κυρίαρχο ρόλο στη μείωση κατά 2,2% του συνολικού ρυθμού θνησιμότητας με βάση την ηλικία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ