Το PhRMA Innovation Forum επιδοκιμάζει την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την ένταξη 195 συσκευασιών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, αλλά τονίζει ότι εγκρίθηκε μόνο μια νέα δραστική ουσία.
Συγκεκριμένα, θετική κρίνεται η απόφαση για τη νέα ένταξη στον εν λόγω κατάλογο, που αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αναθεώρησή του εδώ και 2 χρόνια, όπως υπενθυμίζει το PhRMA Innovation Forum, το οποίο εκπροσωπεί 26 κορυφαίες εταιρείες που στηρίζουν την καινοτομία στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Ωστόσο, διατυπώνεται η ανησυχία αφού μεταξύ των 195 αυτών ιδιοσκευασμάτων συμπεριλαμβάνεται μόνο μία νέα δραστική ουσία.
Μάλιστα, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων δεν έχουν ελεγχθεί στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης «για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται ότι ανακύπτει το ζήτημα «μη έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες».
Επί του θέματος υπογραμμίζεται ότι «μετέωρα» παραμένουν αιτήματα, τα οποία είχαν υποβληθεί προ διετίας και «αφορούν καινοτόμα φάρμακα και νέες ενδείξεις που έλαβαν έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές τα έτη 2017 & 2018».
Με νόημα υπενθυμίζεται ότι διανύουμε μια ιδιαίτερη συγκυρία αυτής της πανδημίας και για αυτό η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συμβάλλει «στην αποτροπή νοσηλειών και επισκέψεων στις δομές υγείας της χώρας, θωρακίζοντας ουσιαστικά το σύστημα υγείας μας».
Έκκληση γίνεται προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και των σχετικών Επιτροπών να δραστηριοποιηθούν άμεσα και να μεριμνήσουν για την ένταξη νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μείζον όρος για την διευθέτηση της κατάστασης θεωρείται ότι αποτελεί «η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, μια κατάργηση που είχε εξαγγελθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά προς το παρόν δεν έχει νομοθετηθεί».
Καταλήγοντας το PhRMA Innovation Forum ζητά να σταματήσουν οι «υπέρμετρες καθυστερήσεις» προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.