Σε οικονομικό στραγγαλισμό βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, που καθημερινά αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) το ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν το black out, μετά από μια πενταετία εξαντλητικών πολιτικών.
«Με τις μηδενικές προσλήψεις και τη σταδιακή συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών (άνω του 60%), τα προβλήματα ημέρα με την ημέρα οξύνονται και οδηγούνται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας άφησαν χωρίς χρήματα τα Νοσοκομεία, τα οποία έχουν λάβει έως σήμερα μόλις το 18% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης (230 εκατ. ευρώ), αν και παρήλθαν οι επτά πρώτοι μήνες του έτους. Όπως διευκρινίζουν οι εργαζόμενοι, στον Προϋπολογισμό του έτους 2015 προβλέπεται χρηματοδότηση 1,3 δισ. ευρώ, μειωμένη σε σχέση με το έτος 2014 κατά 230 εκατ. ευρώ στο οποίο εξοφλήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 700 εκατ. Ευρώ», προειδοποιούν.
Οι προμηθευτές σταματούν να παραδίδουν είδη πρώτης ανάγκης, υλικά διατροφής ακόμη και υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Έτσι, χειρουργεία αναβάλλονται λόγω ελλείψεως βασικών υλικών (γάντια, γάζες, βαμβάκι), οι εργαζόμενοι απευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία για δανεικά υλικά ή αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι τα βασικά, όπως γάντια, η διατροφή των ασθενών υποβαθμίζεται σημαντικά.
«Οφείλουν χρήματα στους αεριτζήδες εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Δεν φθάνει που προσφέρουν φτηνή και ανασφάλιστη εργασία, οφείλουν μισθούς άνω των πέντε μηνών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτοντας τη φράση «τριτοκοσμικές καταστάσεις».
Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου. Αναφερόμενοι στη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, «έργο του οποίου είναι η περικοπή δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης των μνημονιακών στόχων του Προϋπολογισμού, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος». Συνυπολογίζοντας την τροχιά ύφεσης και πρωτογενών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και τις μνημονιακές δεσμεύσεις εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, όπως δεσμευόταν προεκλογικά και μετεκλογικά, αλλά θα κουτσουρέψει περαιτέρω το προβλεπόμενο κονδύλι, για να καλύψει τις τρύπες των ελλειμμάτων».
Ίδια είναι η εικόνα και στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ Η προϋπολογισθείσα χρηματοδότηση είναι 500 εκατ. ευρώ λιγότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη στο συστατικό νόμο (0,6% του ΑΕΠ) και οι δανειστές φέρονται να πιέζουν για περαιτέρω μείωση.
Αναφερόμενοι στις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως έως σήμερα ο αριθμός τους είναι μηδενικός. «Μηδέν Προκηρύξεις. Μηδέν προσλήψεις Επικουρικού Προσωπικού. Μηδέν προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πλέον στις κλινικές η μονοβάρδια είναι κανόνας, δεκάδες REPO οφείλονται στο προσωπικό και «φυσικά δεν χορηγούνται κανονικές άδεις στους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε».
«Κατά τους τροϊκανούς δαπανούμε 3,1% του ΑΕΠ για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με το Μ.Ο. στην Ευρώπη να είναι 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης ισχυρίζονται ότι από το σύνολο των δημοσίων δαπανών για την υγεία το 54,8% κατευθύνεται στο ΕΣΥ, με το μ.ο. στην Ευρώπη να είναι στα 46,2%. Παραπλανητικά και στρεβλά στοιχεία για να αιτιολογήσουν νέες καταργήσεις κλινών, κλινικών, οργανικών θέσεων και νέα Λουκέτα Νοσοκομείων (ειδικά των διασυνδεόμενων). Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η απαξίωση των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας (είναι σε ισχύ το σύμφωνο για κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων τέλους του έτους), η κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών, η συρρίκνωση του ΕΚΑΒ και του Κράτους Πρόνοιας.», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση και την Τρόικα να «βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Ούτε θα επιτρέψουμε την μετάλλαξη του ΕΣΥ σε κερδοσκοπίκό οργανισμό».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ