Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το ογκωδέστατο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Ανάμεσα στις διατάξεις βρίσκονται και περίπου 89 σελίδες με ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας, με κυρίαρχα τα άρθρα που αφορούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτικών Προϊόντων και την νομοθεσία που αφορά στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Όπως είχε γράψει το Virus, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, μεταξύ αυτών η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών, τα πληθυσμιακά κριτήρια στην αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων, που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, η νομιμοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους με βάση το ΠΔ 10/2016, αλλά και η ηλεκτρονική κάρτα δότη του ΕΟΜ.
Προς απογοήτευση της φαρμακοβιομηχανίας, το κείμενο του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες τους για πρόβλεψη αναθεώρησης όλου του καταλόγου. Το άρθρο 250 προβλέπει τη διαδικασία της αναθεώρησης των φαρμάκων που εντάχθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας, διαδικασία που θα έχει διάρκεια 2 έτη.
«Για ποιο λόγο 3 χρόνια και όχι περισσότερα, ακόμη και αν είναι πολιτικοί οι λόγοι. Μια 5ετια θα είχε μεγαλύτερο νόημα», είχε σχολιάσει στο Virus υψηλόβαθμο στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας.
Στο άρθρο 264 και στο 265 ρυθμίζεται η πρόσβαση των ασθενών φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και σε θεραπείες υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, αλλά και σε εκτός ενδείξεων φάρμακα, με το δεύτερο να αναφέρεται ειδικώς στο σύστημα προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο είχε αναφερθεί το ρεπορτάζ του Virus, ενώ στο άρθρο 266 καθορίζεται κατάλογος με τις ιατρικές ειδικότητες που θα γνωμοδοτούν για χορήγηση φαρμάκων.
Στο άρθρο 268 προσδιορίζεται και η διαδικασία του συστήματος για την έγκριση φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, που δεν αποκλείεται να αποτελεί και άρθρο «κλειδί», αν αναλογιστούμε πως οι αλλαγές στη διαδικασία της αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων αναμένεται να μεταφραστεί σε καθυστερήσεις έως και 3 ετών πριν την κυκλοφορία νέου φαρμάκου στην ελληνική αγορά. Στη διαδικασία που περιγράφεται εκτιμάται πως θα εντάσσονται σχεδόν όλα τα νέα φάρμακα.
Φυσικά, μεταξύ των διατάξεων είναι και η ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων, που προκάλεσε και τις πρώτες αντιδράσεις, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), πριν ακόμα από τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου. Οι εν λόγω ρυθμίσεις, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, προβλέπουν την υποχρέωση συμμετοχής και των λεγόμενων διευρυμένων σε εφημερεύσεις, διημερεύσεις, με 40 ώρες ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία. Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρέωση συνεχούς λειτουργίας (ακόμη και σε τουριστικές περιοχές), διαφορετικά οι παραβάτες κινδυνεύουν και με αφαίρεση άδειας.
Ωστόσο, φαίνεται πως μένει ανοιχτό το θέμα του ανώτατου ορίου λειτουργίας. Το Υπουργειο Υγείας φέρεται να έχει προτείνει στους Θεσμούς να συμβαδίζει το όριο αυτό με τα εμπορικά καταστήματα, αλλά βρίσκει την αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστων μας, που συνεχίζουν να πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί το επόμενο διάστημα, αλλά θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την άνοιξη.
«Τη δική της συμμετοχή στο χάος που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων βάζει η κυβέρνηση με τη νέα «ρύθμιση» που περιλαμβάνεται, στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα » αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ, ο οποίος καλεί τους Φαρμακοποιούς σε ετοιμότητα.
Βέβαια, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, το πιθανότατο τη Δευτέρα, δεν αποκλείεται η Αριστοτέλους να καταθέσει και έξτρ τροπολογίες.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ Γ’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ