Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την συνύπαρξη της HIV λοίμωξης με την πανδημία από τον κορονοϊό αναδεικνύει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), στο ετήσιο συνέδριό της.
Στο πλαίσιο των εργασιών αναδύθηκαν στοιχεία για το πώς αντέδρασε ο οργανισμός ατόμων με HIV λοίμωξη στον κορονοϊό αλλά και την μείωση διαγνώσεων λόγω των συνθηκών στις υγειονομικές μονάδες.
Σύμφωνα με τη Μονάδα Λοιμώξεων (Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.) σε μικρό αριθμό ατόμων με HIV λοίμωξη που εκδήλωσαν COVID-19, η πλειοψηφία ήταν κάτω των 50 ετών, με μικρή χρονική απόσταση από τη διάγνωση της HIV λοίμωξης. Οι εν λόγω ασθενείς εμφάνισαν ήπιας βαρύτητας νόσο και συνέχισαν χωρίς πρόβλημα την ART. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να καταγραφούν τα επιδημιολογικά, κλινικά και παρακλινικά χαρακτηριστικά της COVID-19 σε άτομα με HIV.
Σε άλληη εργασία που προέρχεται από την Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Αττικόν» καταγράφεται σχετικά με τον επιπολασμό της λοίμωξης από COVID-19 σε HIV(+) ασθενείς μέσω προσδιορισμού αντισωμάτων ότι κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2020) ο οροεπιπολασμός για τον ιό ήταν χαμηλός. Τα άτομα με θετικά αντισώματα ήταν ασυμπτωματικά ή εμφάνισαν ήπια ανεπίπλεκτη νόσο.
Σε εργασία από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός επισημαίνεται η καθυστέρηση νέων διαγνώσεων και της σύνδεσης στη φροντίδα κατά την περίοδο αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο που διεξάγεται έως τις 28 Νοεμβρίου, μέσω του διαδικτύου (LIVE) αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, έγκυρη ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Από τα στοιχεία του ΠΟΥ προκύπτει το 2019 ζούσαν περίπου 38 εκατομμύρια άτομα με τον HIV. Το 2019 διαγνώσθηκαν 1,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, πάρα το γεγονός ότι αριθμός τεθεί στόχος ο έλεγχο ςτης πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030.Μέχρι τώρα , η μεγάλη αύξηση της πρόσβασης των ατόμων στην αντιρετροϊκή θεραπεία, κατά τα τελευταία έτη, επέφερε σημαντική μείωση των θανάτων παγκοσμίως και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2020, έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 471 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίω:
Διαχρονικά, οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων φαίνεται να μειώνεται τόσο στα άτομα ελληνικής (59,2%) όσο και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (40,8%). Το γεγονός αποδίδεται στην αδυναμία καταγραφής λόγω των συνθήκων.
Το 40% των ιατρών κάλυψε σχεδόν αποκλειστικά (75-100% του χρόνου) με τη νοσηλεία Covid-19 ασθενών, ενώ και το υπόλοιπο προσωπικό απασχολήθηκε κατά μέσω όρο 50% του χρόνου του.
Το 84% των μονάδων δήλωσαν ότι το εξωτερικό τους ιατρείο ήταν ενεργό μόνο για συνταγογραφία και για έκτακτα περιστατικά, ενώ τακτικές αιμοληψίες και ραντεβού συνέχισαν μόνο στο 25% των ιατρείων. Το αποτέλεσμα ήταν η κατά 50% μείωση των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν, αλλά και των νέων διαγνώσεων.
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, η μείωση των διαγνώσεων αποδόθηκε στην μειωμένη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων καθώς και πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό (64%) οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των HIV οροθετικών ατόμων κυρίως με τη μορφή εκδηλώσεων άγχους και επιδείνωση συννοσηροτήτων, καθώς υπήρχε πρόβλημα στην παρακολούθησή τους και την παραπομπή τους σε ειδικούς.
Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία ότι κατά το δέυτερο κύμα της πανδημίας τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επιδεινωθούν, ιδιαίτερα στις βαρύτερα πληττόμενες περιοχές της χώρας, καθώς η έλλειψη προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη και οι ανάγκες των ασθενών ακόμα πιο αυξημένες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ