Από “σκοτσέζικο ντους” πέρασε ο ΕΟΠΥΥ τους καρκινοπαθείς αναφορικά με το καθεστώς απόδοσης της δαπάνης για τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας (x-knife, cyberknife). Πρόκειται για δύο πανάκριβες τεχνικές ακτινοθεραπείας με πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες ενδείξεις (στοχεύουν κυρίως στη θεραπεία δυσπρόσιτων και μη χειρουργήσιμων όγκων), για την αποζημίωση των οποίων αποφαίνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Σύμφωνα με το νόμο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν το αίτημά τους στις κατά τόπους ΠΕΔΙ και να περιμένουν να εγκριθεί από το ΚΕΣΥ για να προχωρήσουν στην ιατρική πράξη, ώστε να αποζημιωθούν. Συνήθως το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε 3-4 εβδομάδες. Δεδομένου πως το “ατού” των προαναφερόμενων μεθόδων είναι οι καλοήθεις όγκοι, πρόκειται για μία καθυστέρηση η οποία ως επί το πλείστον δεν επηρεάζει την εξέλιξη της υγείας του ασθενή και την έκβαση της θεραπείας. Οι επείγουσες περιπτώσεις, δηλαδή, είναι ελάχιστες.
Σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις (10-12 το χρόνο σε σύνολο 700), η προαναφερόμενη διαδικασία δεν τηρούνταν κατά γράμμα από τους ασφαλισμένους οι οποίοι εκτελούσαν την ιατρική πράξη πριν από τη θετική απόφαση του οργάνου. Τελευταία, όμως, ο όγκος των αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για έγκριση ποσού σε προγεγνέστερο χρόνο της απόφασης του ΚΕΣΥ υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλος, δημιουργώντας προβληματισμό στα αρμόδια επιτελεία που αποφάσισαν να μην γίνονται δεκτά τα σχετικά αιτήματα.
Αυτό συνέβη στις 13 Φεβρουαρίου. Ως αποτέλεσμα της εγκυκλίου, ασθενείς που είχαν πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους, ουσιαστικά αφήνονταν υγειονομικά ακάλυπτοι. Μεταξύ αυτών και ασθενείς που είναι είναι στατιστικά βέβαιο ότι αποτελούσαν επείγουσες περιπτώσεις. Γεγονός το οποίο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ο οργανισμός στην προαναφερόμενη εγκύκλιο, όπου αναγνωρίζει πως αιτία για την ανορθόδοξη διαδικασία που ακολουθείται είναι η σοβαρή κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 100% της δαπάνης για τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας (5.000-6.500 ευρώ), καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει πλέον τη σχετική τεχνολογία αιχμής (υπήρχε στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας” τη δεκαετία του 2000).
Σε λιγότερο από 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση της ανάλγητης αυτής απόφασης και κάτω από το φόβο των εκτεταμένων αντιδράσεων που – λογικά – θα προκαλούσε, ο ΕΟΠΥΥ υπαναχώρησε εκδίδοντας νέα εγκύκλιο για τη ρύθμιση του ζητήματος. Η απόφαση αυτή χωρίς να ακυρώνει την πρώτη, στην οποία γίνεται λόγος για την ορθή διαδικασία, διευκρινίζει:
Η προσεκτική αυτή διατύπωση, χωρίς να αμφισβητεί τη νομοθεσία, αφήνει το “παράθυρο” ανοιχτό προκειμένου να μην καθυστερεί η έναρξη της θεραπείας “σε εξαιρετικές περιπτώσεις” κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται μεταξύ των συνεδριάσεων του ΚΕΣΥ.
Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν δεχθεί πιέσεις για καταβολή υψηλών ποσών ως αμοιβή γιατρού, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι ίδιες πηγές κάνουν, επίσης, λόγο για περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι αιτούνται να αποζημιωθούν για τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας, ενώ τους χορηγείται άλλου είδους ακτινοθεραπεία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ