Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπολογίζεται σε 3% με 5%, ενώ στα νοσοκομεία κυμαίνεται από 7 έως 9,5%. Ιδιαίτερα προβλήματα λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν παρατηρούνται.
Η εικόνα που έχει σχηματιστεί προς το παρόν είναι ότι τα προσωρινά κενά που αφήνουν πίσω τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που βγαίνουν σύμφωνα με το νόμο σε αναστολή εργασίας από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, δεν θα προκαλέσουν δυσχέρειες στην λειτουργία των δομών Υγείας. Και αυτό συμβαίνει γιατί το ποσοστό τους είναι μικρότερο από εκείνων που έλαβαν τις άδειες ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται πως στην αρχή της πανδημίας άδειες ειδικού σκοπού είχαν δοθεί σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ποσοστό αυτών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερο όσων βγαίνουν τώρα σε αναστολή εργασίας. Αποδεδειγμένα λοιπόν, το σύστημα Υγείας «δούλεψε» και με λιγότερο προσωπικό.
Όσο για την «αναστάτωση» που προκάλεσε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εκτιμάται πως υπάρχει αντιστάθμισμα γιατί ο νόμος έφερε αποτελέσματα. Πριν την ψήφισή του, τα ποσοστά εμβολιασμένων ήταν:
Πλέον τα ποσοστά εμβολιασμένων έφθασαν σε:
Από τα στοιχεία που μαρτυρούν την σημαντική αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού στους υγειονομικούς καταδεικνύεται η θετική συνεισφορά του νόμου στην θωράκιση έναντι της πανδημίας όλων των βαθμίδων του προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Νοσοκομείο Αττικόν από τους 1.879 υπόχρεους εμβολιασμού, εκτιμάται πως ο αριθμός των ανεμβολιάστων δεν θα υπερβεί τους 90.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα της ομαλής συνέχειας της λειτουργίας του συστήματος Υγείας μετά τις αναστολές εργασίας όσων δεν έσπευσαν να εμβολιαστούν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και συγκεκριμένα στο Βιοχημικό τμήμα (εργαστήριο), από τους πέντε εργαζόμενους οι τέσσερις είναι ανεμβολίαστοι, οπότε το τμήμα μένει με μια εργαζόμενη και συγκεκριμένα την προϊσταμένη. Οι ελλείψεις σε τέτοιες περιπτώσεις θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό.
Τις αναστολές στα Κέντρα Υγείας υπογράφουν οι διοικητές των εκάστοτε ΥΠΕ. Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία την υπογραφή τους πρέπει να βάλουν οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις από συνδικαλιστές να καθυστερήσουν να μπουν οι υπογραφές, ενώ η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι να υπογραφούν σήμερα οι αναστολές εργασίας.
Για το ποιοι έχουν εμβολιαστεί θα υπάρξει διασταύρωση στοιχείων μέσω της ΗΔΙΙΚΑ και του Μητρώου Εμβολιασμών καθώς κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν προσκομίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει οι εργαζόμενοι να καταθέσουν το εν λόγω πιστοποιητικό στη διεύθυνση Προσωπικού που υπάγονται. Αυτό συνέβη γιατί αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να στηρίξουν τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους ακολουθώντας την εντολή συνδικαλιστών.
Κατά συνέπεια οι διευθύνσεις Προσωπικού δεν έχουν σαφή εικόνα για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους γι’ αυτό και μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας δεν έδινε αναλυτικά τα στοιχεία. Πλέον τα στοιχεία του προσωπικού διασταυρώνονται με αυτά της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ και θα υπάρξει ακριβέστερη εικόνα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ