Σύντροφοι και φίλοι τα κατοικίδια, σκυλάκια και γατάκια, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη σε μια οικογένεια και τα μικρά παιδιά με τα οποία μεγαλώνουν μαζί. Εκτός από τα μαθήματα αγάπης, συντροφικότητας, φιλίας και σεβασμού που μπορούν να προσφέρουν, η συναναστροφή μωρών με κουτάβια μπορεί να έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία των βρεφών.
Σύμφωνα με καναδική μελέτη η έκθεση των μωρών, ακόμη και από την εγκυμοσύνη, σε κουτάβια και άλλα τριχωτά κατοικίδια μπορεί να τα βοηθήσει να συσσωρεύσουν στο έντερο τους δύο τύπους βακτηρίων, τα οποία συνδέονται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών και παχυσαρκίας.
Αν και η μελέτη δεν απέδειξε ότι τα κατοικίδια προλαμβάνουν άμεσα αλλεργίες και παχυσαρκία ή πως σκυλιά και γατιά προκαλούν αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, εκτιμάται ότι επηρεάζουν έμμεσα, μέσω της μητέρας κατά τη διάρκεια της γέννας. Αλλά και μετά από αυτό, τα κατοικίδια μπορεί να συνεχίζουν να μεταφέρουν ωφέλιμα μικρόβια στα βρέφη, με το άγγιγμα ή από το περιβάλλον.
Όπως έδειξε η ανάλυση των κοπράνων 746 μωρών, η παρουσία σκυλιών και γατιών στο σπίτι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την πρώτη βρεφική ηλικία, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα δύο μικροβίων εντέρου (Ruminococcus και Oscillospira), που σχετίζονται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών και παχυσαρκίας, αντίστοιχα.
«Η ιδέα της «σκυλίσιας παρέμβασης» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως προληπτικό μέτρο για τις αλλεργίες και τη παχυσαρκία δεν είναι τόσο παράλογη, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες μελέτες για τη σαφή απόδειξη των οφελών στην υγεία», ανέφερε επικεφαλής ερευνήτρια Anita Kozyrskyj, από το Πανεπιστήμιο της Alberta.
Περίπου 45% των οικογενειών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν κατοικίδια και άλλο 8% είχε ζώο στο σπίτι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Microbiome.
Από εκείνα που είχαν κατοικίδια κατά την εγκυμοσύνη και μετά, 44% είχαν μόνο σκυλιά, 34% είχαν μόνο γάτες και 20% είχαν τουλάχιστον ένα από το καθένα.
Ασχέτως από τον τρόπο γέννας, τα βρέφη που είχαν εκτεθεί σε τριχωτά πλάσματα, κατά τη διάρκεια της κύησης και της βρεφικής ηλικίας είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα των δύο ειδών μικροβίων.
Μεταξύ των βρεφών που γεννήθηκαν με φυσιολογική γέννα, των οποίων οι μητέρες έλαβαν αντιβίωση για την πρόληψη Στρεπτόκοκκου Β κατά τη γέννα, εκείνα τα μωρά που εκτέθηκαν σε κατοικίδια στη μήτρα ή μετά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτήρια στρεπτόκοκκου στα κόπρανα τους. Τα εν λόγω βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία σε βρέφη.
Αντίστοιχα, η έκθεση σε κατοικίδια έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα εντεροβακτηρίων στα κόπρανα ακόμη και σε βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική και τα οποία συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα αυτών των βακτηρίων όταν γίνονται 3 μηνών. Αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με σαλμονέλα και άλλες λοιμώξεις.
Αυτή η μελέτη δεν είναι ένα ελεγχόμενο πείραμα σχεδιασμένο να αποδείξει ότι τα κατοικίδια προλαμβάνουν τις ασθένειες, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, τα ευρήματα της προστίθενται σε διαρκώς περισσότερα δεδομένα που συνδέουν την έκθεση σε κατοικίδια και ζώα της φάρμας με χαμηλότερο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα και αλλεργίες, τονίζει ο Tove Fall, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της University στη Σουηδία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ