Χορηγίες, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες, κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε επιστημονικές εκδηλώσεις και όλα όσα μέχρι σήμερα καλύπτονταν από «ομίχλη» στις σχέσεις μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών θα επιχειρήσει να φέρει στο φως, ο ΣΦΕΕ αλλά και το Υπουργείο Υγείας, έστω και «κατόπιν εορτής».
Η ανακοίνωση της εφαρμογής του Κώδικα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΠΥ, παρουσία του Υπουργού Υγείας, σε μια εμφανή προσπάθεια από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) να επικοινωνήσει την πρόθεση του να αλλάξει την εγκατεστημένη αντίληψη για τις «κακές» εταιρείες, που «δωροδοκούν» γιατρούς.
Η οδηγία για εφαρμογή αυστηρών κανόνων ήρθε, βέβαια, από το εξωτερικό και τις μητρικές εταιρίες των περισσοτέρων φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προώθηση και τη χρηστή διοίκηση στον κλάδο του φαρμάκου και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), μέλος της οποίας είναι ο ΣΦΕΕ, τις εφάρμοσε, μετά από διαβούλευση με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους Επαγγελματιών Υγείας.
Αν και το πλαίσιο των σχέσεων γιατρών – εταιριών είναι θεσμοθετημένο, με το νέο κώδικα δημοσιοποίησης, αυτές οι σχέσεις θα βγαίνουν πλέον «στη φόρα» του διαδικτύου. «Ο κάθε ασθενής μπορεί να αξιολογήσει την πρόταση θεραπείας και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από άλλου είδους σχέσεις», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.Μάλιστα, ανακοίνωσε την πρόθεση του να καταστήσει τον Κώδικα νόμο του κράτους, ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων από όλες τις πλευρές, καθώς έως τη θεσμοθέτηση του ο συνεργάτης (ο γιατρός, δηλαδή, ως επί το πλείστον) θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί. «Υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον να γνωρίζει ο ασθενής τη σχέση μεταξύ γιατρού και φαρμακευτικών εταιριών», σημείωσε.
Στο πλαίσιο του νέου κώδικα αυτορρύθμισης του κλάδου οι φαρμακευτικές εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες συνεργασίας τους με τους Επαγγελματίες Υγείας (ΕΥ) και τους Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς (ΕΥΦ) ανεξαρτήτως αν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Η δημοσιοποίηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΦΕΕ, η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους ασθενείς να «ελέγχουν» την εγκυρότητα της αγωγής που τους συστήνουν οι γιατροί.
Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 για τις συναλλαγές του 2015. Βέβαια, ο Κώδικας που υιοθετήθηκε έχει προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. «Περνάμε τώρα στο επόμενο στάδιο φέρνοντας στην επιφάνεια τη σχέση των επαγγελματιών υγείας με τη φαρμακοβιομηχανία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής.
Τον Κώδικα Δεοντολογίας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΦΕΕ, Μάρκος Γερασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως για να επιτύχει η πρωτοβουλία πρέπει σε συνεργαστούν στενά οι δύο πλευρές.Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται παροχές που αφορούν αποκλειστικά σε ΜΗΣΥΦΑ, γεύματα εργασίας, ιατρικά δείγματα (αν και στην Ελλάδα ελάχιστα επιτρέπονται και μόνο με την έγκριση του ΕΟΦ), είδη αμελητέας αξίας (έως 15€) και συνήθεις εμπορικές συναλλαγές (με την αλυσίδα διανομής φαρμάκων).
«Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Ευρώπη, από πολλές απόψεις. Όμως, η δυσπιστία προς αυτήν εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση της δυνατότητάς να λειτουργήσει ως μοχλός στην προώθηση της υγείας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο Κώδικας Δημοσιοποίησης του EFPIA είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», σημείωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της EFPIA, κα Marie-Claire Pickaert.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ