Το παράδειγμα του ΠΑΣΙΔΙΚ (εδώ) ακολουθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να “μπλοκάρει” την εφαρμογή της ΚΥΑ για την κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατριών πράξεων, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το πραγματικό ελάχιστο κόστος εκτέλεσής τους.
“Αυτό παραβιάζει ευθέως την επαγγελματική ελευθερία των ιατρών και είναι ευθέως αντίθετο στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητα” σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.
Άποψη του Συλλόγου είναι ότι οι οριζόμενες ελάχιστες τιμές για κάθε μία από τις πράξεις, θα έπρεπε να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος εκτέλεσής τους σ’ ένα ορθολογικά οργανωμένο εργαστήριο.
Ανάλογη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε προ ημερών ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ), από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), τονίζοντας πως η υποκοστολόγηση επιδρά ευθέως στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες κι εγκυμονεί δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
“Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οδηγώντας σε αντισυνταγματική ουσιαστική «επίταξη» των υπηρεσιών υγείας μέσω μηχανισμού clawback, με δυσβάσταχτη τελικά επιβάρυνση των, συνεργαζομένων με τον οργανισμό, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών και πρόκληση απαράδεκτης ζημίας σε αυτούς” αναφέρει σχετικά η πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ