Παραθέτουμε την απάντηση όπως την παραλάβαμε:
“Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ), απαντώντας σε σχετική δήλωση περί της “μη ύπαρξης του”, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ-Διευθυντή ΓΠΠ και πρόεδρο της Ογκολογικής Επιτροπής του ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”, κ. Κωνσταντίνο Νικ. Συρίγο, αποστέλλει την παρούσα επιστολή, όχι μόνο προς επιβεβαίωση της σύστασης και λειτουργίας του, αλλά πρωτίστως με την πρόθεση να επισημάνει, για μια ακόμα φορά, τη δράση του ως επίσημου μηχανισμού για την καταγραφή των νεοπλασιών με στόχο τον έλεγχο της νόσου. Το ΕΑΝ όχι μόνο δεν “απουσιάζει”, όπως ανέφερε -στις 29/10/14- κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο με θέμα “Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία”, ο καθηγητής κ. Συρίγος, αλλά αντιθέτως από το 2008 που ουσιαστικά πέρασε στην αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδιαρθρώθηκε με βάση τα διεθνή πρότυπα ενώ από το 2012 λειτουργεί μέσω των καταγραφέων καρκίνου στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Αξιοποιώντας το σύνολο των πληροφοριών που λαμβάνει ηλεκτρονικά, το ΕΑΝ διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με στοιχεία, που αφορούν τη διάγνωση, το στάδιο και την αρχική αντιμετώπιση των ασθενών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με νεοπλασία. Έτσι, το Αρχείο Νεοπλασιών της χώρας μας, όχι μόνο δεν αποτελεί “σκελετό”, όπως προέκυψε από τα λεγόμενα του καθηγητή κ. Συρίγου στο πρόσφατο συνέδριο, αλλά ήδη λειτουργεί ως ενεργός μηχανισμός, που θέτει τις βάσεις για την πρόληψη και -σε σημαντικό βαθμό- την καταπολέμηση του καρκίνου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού όλων των ηλικιών.
Το ΕΑΝ, σύμφωνα με το Ν. 3370 (ΦΕΚ 176/Α’/05) άρθρο 20 έχει ενταχθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ και καταγράφει συστηματικά, σε ετήσια βάση όλες τις νέες περιπτώσεις καρκίνου που διαπιστώνονται στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, την ευθύνη της ορθής λειτουργίας του οποίου έχουν οι Ογκολογικές Επιτροπές των Νοσοκομείων και των Ιδιωτικών κλινικών, βάσει της Υ4α/οικ. 1858/10-01-05 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 30/Β’/05). Συγκεκριμένα, το ΕΑΝ συνεργάζεται σήμερα με 152 τακτικούς, 21 ισότιμους και 43 αναπληρωματικούς καταγραφείς, που εργάζονται σε 159 νοσοκομεία και κλινικές ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, στο ΓΝΝΘ “Η Σωτηρία” στο οποίο είναι διευθυντής και πρόεδρος της Ογκολογικής Επιτροπής ο κ. Συρίγος εργάζονται δύο καταγραφείς, ο ένας εκ των οποίων είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι τροφοδοτούν, σε καθημερινή βάση, τη βάση δεδομένων του ΕΑΝ με τις απαραίτητες πληροφορίες, τηρώντας πάντα τις αρχές της άδειας λειτουργίας του αρχείου από την Α.Π.Δ.Π.Χ. Επιπλέον, το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών είναι στελεχωμένο με 12 καταγραφείς που έχουν άμεση σχέση εργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουν διατεθεί σε μεγάλα, ειδικά νοσοκομεία για την παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης.
Καθώς η σημασία του για τη χώρα έχει αναγνωριστεί επίσημα, το ΕΑΝ χρηματοδοτείται, από το 2013 και ως το τέλος του Νοεμβρίου του 2015, από πόρους του ΕΣΠΑ, με σκοπό τη δημιουργία μηχανισμού για την αξιόπιστη καταγραφή των νεοπλασιών. Ο αναλυτικός προϋπολογισμός της πράξης είναι αναρτημένος στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι για την πρόοδο του έργου από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ με πόρους του, από το 2012 πραγματοποιεί συστηματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους καταγραφείς καρκίνου. Το τελευταίο διάστημα -και συγκεκριμένα στις 30/9 έως 1/10/2014, 15 -16/10/2014 και 5-6/11/2014- πραγματοποίησε και πραγματοποιεί, με πόρους του ΕΣΠΑ, διήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για την ηλεκτρονική καταγραφή του καρκίνου. Συνολικά, και με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών, έχουν εκπαιδευτεί 142 καταγραφείς.
Όλα τα παραπάνω ανατρέπουν σθεναρά κάθε κακόβουλο ισχυρισμό περί “απουσίας και αναποτελεσματικής λειτουργίας” του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών. Πόσο μάλλον όταν τέτοιες αρνητικές αναφορές γίνονται σε σημαντικά συνέδρια, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΕΑΝ, ο οποίος θα μπορούσε να έχει προσκληθεί και συνεπώς να δώσει απαντήσεις σχετικά με το έργο και την εξέλιξή του.
Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του ΕΑΝ για τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για τις νεοπλασίες, αποτελεί εθνική προτεραιότητα με στόχο την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου στη χώρα μας. Η ορθή λειτουργία του μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συλλογικής προσπάθειας όλων των επαγγελματιών υγείας ενώ η ανάδειξη της σημασίας του και η ορθή λειτουργία του στο επίπεδο των Νοσοκομείων αποτελεί αρμοδιότητα των Προέδρων των Ογκολογικών Επιτροπών των Νοσοκομείων (Δημόσιων και Ιδιωτικών).
Το ΕΑΝ παραμένει στη διάθεση όλων για διευκρινίσεις και επεξηγήσεις σχετικά με την πορεία του έργου κατά το διάστημα που βρίσκεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ