«Συμφιλιωμένους» βρήκε το 2017 τους εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ με τη Διοίκηση του φορέα και την ηγεσία της Αριστοτέλους, έπειτα από την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ τους στο φινάλε της περσινής χρονιάς (εδώ).
Η εικονική αυτή πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται όμως στην ουσία των πραγμάτων, αφού τα αιτήματα των εργαζομένων παραμένουν ανικανοποίητα, με αποτέλεσμα το Σωματείο στο ΚΕΕΛΠΝΟ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.
Οι εργαζόμενοι «καίγονται» για μια σειρά επιδόματα που θα έπρεπε βάσει Ενιαίου Μισθολογίου να λαμβάνουν, αλλά ο Οργανισμός δεν τους τα καταβάλλει με διάφορα προσχήματα. Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε, άλλωστε, βασικό σημείο τριβής με τη Διοίκηση Ρόζενμπεργκ, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Για την αποκατάσταση της ισονομίας, το Σωματείο ζητάει επίμονα την ψήφιση τροπολογίας για τα «αχρεωστήτος καταβληθέντα» επιδόματα, η οποία όμως παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
Το ζήτημα αυτό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι εργαζόμενοι με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γ. Μπασκόζο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός μεταβατικού σταδίου για την αποκατάσταση της οικονομικής αυτής αδικίας, μέχρι την ύπαρξη οριστικής νομοθετικής ρύθμισης. Αυτή ή άλλες πιθανές λύσεις στο εν λόγω πρόβλημα θα συζητηθούν σε συνάντηση εργασίας που θα έχουν εκ νέου οι δύο πλευρές την ερχόμενη Παρασκευή 3/2, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Το συγκεκριμένο αίτημα υποστηρίζουν άλλωστε σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2017, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας της η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η τελευταία εκπροσωπήθηκε, ωστόσο, από το Διευθυντή του γραφείου του Ανδρέα Ξανθού.
Άλλο εκκρεμές ζήτημα αφορά τους εργαζόμενους σε ΜΕΘ που προσλήφθηκαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, παρά τη σχετική αναφορά στην προκήρυξη. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να βρεθούν μισθολογικά «ριγμένοι», με αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 700-800 ευρώ.
Ένα ακόμη «μέτωπο» σχετίζεται με το επίδομα επικινδυνότητας που οι νοσηλευτές που το παίρνουν οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, αλλά οι νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ που εργάζονται στις ίδιες μονάδες με τους πρώτους, δεν το λαμβάνουν. Ταυτόχρονα, υποχρεώνονται όμως σε αυξημένες παρακρατήσεις βαρέων και ανθυγιεινών.
Επίσης, μένει και το θέμα της αποκατάστασης των υπηρεσιακών βαθμίδων.
Ζήτημα αιχμής για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό αποτελεί, τέλος, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του, με στόχο τη δημιουργία ενός διευρυμένου, εύρωστου και αναβαθμισμένου ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος θα επιτελεί αποτελεσματικότερα το ρόλο του στις σύγχρονες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι του διεκδικούν να αποτελέσουν κεντρικό παράγοντα αυτής της διαδικασίας μετεξέλιξης, εκτιμώντας μέσα από μία ανοιχτή, δημοκρατική, επιστημονική και ειλικρινή Διαβούλευση. Το θέμα αυτό φαίνεται πάντως ότι έχει προσωρινά «παγώσει», αφού η Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει η Αριστοτέλους γι’ αυτό το σκοπό δεν έχει παραδώσει κάποιο πόρισμα. Μάλιστα, πρόσφατα η σύσταση των μελών της ομάδας τροποποιήθηκε με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ