Ατελής φαίνεται πως είναι ο μηχανισμός ανάκλησης των φαρμάκων.
Για παράδειγμα, ο ΕΟΦ κινητοποιήθηκε άμεσα για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ανάγκη άμεσης ανάκλησης των κινέζικων σκευασμάτων βαλσαρτάνης. Ωστόσο, πολλά από τα επικίνδυνα αυτά φάρμακα καταναλώνονται αυτή την ώρα από ασθενείς.
“Σημαντικές ποσότητες των σκευασμάτων αυτών έχουν παραληφθεί από ασθενείς σε εκτέλεση δίμηνων συνταγών” καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο τα κενά του συστήματος.
Οι φαρμακοποιοί, εξάλλου, είναι οι μόνοι που γνωρίζουν ποιοι ασθενείς έχουν αγοράσει τα επικίνδυνα αντι-υπερτασικά, αφού οι γιατροί συνταγογραφούν δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία.
Πώς, λοιπόν, η σχετική ενημέρωση θα φτάσει σε αυτούς τους ασθενείς; Αλλά ακόμη κι αν έχουν γνώση των ανακοινώσεων, πώς θα ξέρουν τι να πράξουν;
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο ΕΟΦ επιβάλλεται να προχωρήσει σε ενημέρωση των ασθενών με σαφείς οδηγίες για τις περιπτώσεις που βρίσκονται στο μέσον φαρμακευτικής αγωγής.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ