Το καυτό ζήτημα της υποτίμησης του κινδύνου της θρόμβωσης στους ογκολογικούς ασθενείς και την άγνοια καθώς και τη μη αξιοποίηση εργαλείων για την προληπτική λήψη αντιπηκτικών αναδείχθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή. Καμπάνια πραγματοποιεί το ΙΜΕΘΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).
Κενό ενημέρωσης έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας, Διευθυντής του Research Group “Cancer-Hemostasis-Angiogenesis” INSERM U-938, Sorbonne University και Μέλος Δ.Σ. Ι.Μ.Ε.Θ.Α , ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα «Θρόμβωση σε ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα». Ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης είναι υποτιμημένος με αποτέλεσμα 600 χιλιάδες θάνατοι να σημειώνονται σήμερα στην Ευρώπη από θρομβική εμβολή σε ασθενείς με καρκίνο, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Ο καθηγητής επικαλέστηκε στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο και δείχνουν ότι μόνο το 30% γιατρών περίπου μιλούν για κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης στους ασθενείς τους. «Όταν δεν μιλούν υποεκτιμούν» σχολίασε ο κ. Γεροτζιάφας, επισημαίνοντας ότι 60% υποεκτιμούν ή δεν γνωρίζουν. Επίσης, οι περισσότεροι γιατροί, 67% σύμφωνα με την ίδια έρευνα με ερωτηματολόγια, δεν γνωρίζουν και δεν χρησιμοποιούν εργαλεία αξιολογημένα για το ποιοι ασθενείς πρέπει να λάβουν αγωγή με αντιπηκτικά έγκαιρα. Το γεγονός αυτό έχει συνέπειες τόσο στην υγεία των ασθενών όσο και στα συστήματα Υγείας, που αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω μετά την πανδημία.
Την αναγκαιότητα γνωστοποίησης του κινδύνου καθώς και των οδηγιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης τόνισε και ο Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, Αλ. Τσελέπης. Ενδεικτικό είναι πως το 20% των θρομβώσεων αφορά ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τον Παθολόγο – Ογκολόγο, MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική 401 Γ.Σ.Ν.Α., Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Αθήνα, Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Π.Ε. (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) Ν. Τσουκαλά. Η θρόμβωση στους καρκινοπαθείς είναι δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον ίδιο τον θάνατο από καρκίνο και σχετίζεται πρωίμους θανάτους κατά την χημειοθεραπεία. Επίσης, 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς, όπως ανέφερε ο ίδιος, μπορεί να εμφανίσει θρόμβωση μπορεί να καθυστερήσει αντικαρκινική αγωγή.
Επιπλέον, ο κίνδυνος υποτροπής της θρόμβωσης στους καρκινοπαθείς από ότι στο γενικό πληθυσμό είναι, παρά τις θεραπείες, διπλάσιος και πλέον, όπως υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,Αγγειοχειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν. Λάρισας, Αντιπρόεδρος Ι.Μ.Ε.Θ.Α, Μίλτος Ματσάγκας. Η θνητότητα των καρκινοπαθών που έχουν θρόμβωση είναι αυξημένη ακόμη και κατά το πρώτο εξάμηνο, πρόσθεσε ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι η θρόμβωση μπορεί να θεραπευτεί και να προληφθεί. Υπό αυτή την σκέψη, προβάδισμα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και αυτό επιχειρεί η καμπάνια του ΙΜΕΘΑ με σύνθημα «έχε πάντα τα μάτια σου ανοιχτά … στη θρόμβωση» που δίνει έμφαση στην προφύλαξη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην εξατομικευμένη θεραπεία.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ